Нено Димов гаси протест в Атия срещу опасно сметище

Местните искат площадката да се премести, защото е върху стар рудник

Нено Димов гаси протест в Атия срещу опасно сметище | StandartNews.com

Екоминистърът Нено Димов пристигна в Атия за да се опита да спре протеста на местните жители, които недоволстват срещу предстоящо изграждане на депо за опасни отпадъци.

Хората се събраха с развети трикольори и плакати с искания за чиста природа на отбивката за селото по пътя Созопол-Бургас. Събралите се ядосаха още повече, когато разбраха, че вместо при тях министърът е отишъл направо на мястото, където се планира сметището.

Протестиращите се качиха на колите и отидоха при Димов да му искат обяснения.

"Тук няма да има депо за опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на стари електроуреди, батерии и лекарства с изтекъл срок на годност. Това е по-безопасно, отколкото тези неща да стоят по домовете ви", заяви Димов. Местните обаче репликираха, че депото е планирано на мястото на бившия рудник, което създава риск от замърсяване на почвата и водите. Хората ругаят и кмета на Созопол, че срещу пари е жертвал здравето на децата им.

Министър Димов обясни, че преди години общината е кандидаствала за финансиране по швейцарска програма и всичко в документацията, включително и необходимите гоеоложки проучвания било изрядно.

Според местните хора общественото обсъждане е минало преди около десетина години и в присъствието едва на 6-7 жители на селото. Хората настоват площадката за опасни отпадъци да бъде преместена и се заканват да блокират пътя от Созопол за Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай