Ето полицейската снимка на Левски от Истанбул (ГАЛЕРИЯ)

Османските архиви пазят и още документи за съдебния процес срещу Апостола на свободата и комитетската организация

Ето полицейската снимка на Левски от Истанбул (ГАЛЕРИЯ) | StandartNews.com

Директорът на Националния музей "Васил Левски"в Карлово Дора Чаушева и уредникът в музея Виктор Комбов показаха пред журналисти неизвестна снимка на Апостола на свободата, открита от Комбов в османските архиви в Истанбул, където се пазят документи от съдебния процес срещу Левски и комитетската организация.

"Можем само да гадаем как откритата фотография е попаднала в ръцете на османските власти. Най-вероятно снимката е тази, от която впоследствие е направен като фрагмент по-късният елипсовиден портрет на Левски. Вероятно след Общо събрание, което се провежда в Букурещ на 29.04 - 05.05.1872 година, е направена тази снимка. Към края на юни той няколко пъти пише, че очаква да му бъдат изпратени портретчетата, но явно до смъртта си не успява да ги получи. Няма запазен портрет от елипсата до някой от дейците, с поздрав от Васил Левски. Тези портрети, които имаме известни - в 4 екземпляра, се съхраняват в архивите на Киряк Цанков и други възрожденци. Но явно това е голямата фотография, от която после са извадени малките портретчета”, обясни Чаушева.

По думите й, вероятно сннимката е попаднала в османските власти чрез тяхната агентура във Влашко или направо от ателието в Букурещ.

Директорката на националния музей "Васил Левски" обясни, че на гърба на снимката е изписан текстът: „със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва единият му зъб се показва малко навън, повдига леко устната си, очите му са големи и пъстри”.

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е сниман Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия.

"Откриването на тази снимка заедно с други документи на вътрешната революционна организация в османския архив показва, че има още какво да се работи. Османската полиция е разполагала с голям набор документи и освен това документите, които произхождат от нейната администрация, на османотурски може би ще дадат нова светлина върху историческите за Апостола".

Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски са открили в архива в Истанбул специалисти от Националния музей „Васил Левски” в Карлово.

Османските архиви пазят и още документи за съдебния процес срещу Апостола на свободата и комитетската организация, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Снимката ще бъде показана пред медиите днес на пресконференция в Министерството на културата от специалиста, който я открива - Виктор Комбов, уредник в Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Той е намерил фотографията в османските архиви, където се пазят документи от съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация.

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия.

Най-популярната снимка от тях е тази, по която го издирва турската полиция.

 

Снимка: http://vlevskimuseum-bg.org

На него Апостола е изобразен в бюст, в граждански дрехи-черно сако, риза, нагръдник, бяла колосана яка и черна модна за онова време вратовръзка. На този последен фотопортрет Левски е вече на 35 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай