Нечовешка жега: Къде живакът прескочи 40 градуса

Днес в сила е червен код за опасно горещо време

Нечовешка жега: Къде живакът прескочи 40 градуса | StandartNews.com

В много градове у нас днес са измерени температурни рекорди. В Ловеч са отчетени рекордните за това лято 40,9 градуса на сянка, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в града. Температурата е измерена в 16.30 ч. Заради жегата по-рано през деня от общината раздаваха на гражданите безплатно минерална вода.

По нареждане на кмета Корнелия Маринова е предприето и оросяване на основни площади и улици в града. 

Температурен рекорд отпреди 83 години бе подобрен днес и в Шумен. Около 16.00 часа е регистрирана температура от 38,8 градуса. 

В областния град вчера също е регистриран температурен рекорд от 36,4 градуса. На този ден пък най-топло е било през далечната 1946 година, когато са измерени 36 градуса.

Температурен рекорд за датата е регистриран в 15.45 часа днес в Силистра - 38.6 градуса, показва справка от метеорологичната обсерватория.

В Хасково температурите прехвърлиха 40 градуса, съобщи дежурният синоптик. В 15 часа в областния център са измерени 40.6 градуса.

 В Сандански показанията на термометрите достигнаха 43 градуса, а в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Чирпан и Стара Загора бяха отчетени 42. Добрата новина е, че през следващите дни ще започне постепенно захлаждане. Във Велико Търново жегата достигна 41 градуса. Още утре стойностите ще са с 2-3 градуса по-ниски. Така максималните вече ще са от 34 градуса на север до 40 на юг. Понижава се и степента за опасно горещо време. В Северна България кодът за утре вече е жълт, а на юг оранжев.

Захлаждане ще настъпи както у нас, така и на Балканите и към края на седмицата температурите ще се върнат към нормалните за периода стойности. Това захлаждане обаче няма да дойде безпроблемно. В четвъртък и петък на места ще има силни гръмотевични бури и голяма вероятност за градушки. През почивните дни вече ще е по-спокойно, без валежи и с температури до 35-36 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай