Нечовешка гавра с български паметник в Македония

От мястото е разрушена “стилизираната капка”

Нечовешка гавра с български паметник в Македония | StandartNews.com

Счупена и изтръгната е плочата на удавилите се български туристи в Охридското езеро през 2009 г. 
„Това е нечовешка, сатанинска омраза към България и българите. Такава омраза се нуждае от дълго и ефективно лечение, а не от отстъпки и слабохарактерност.“ Това написа гневно общественикът и писател Александър Урумов. Той е публликувал скрийншот от профила на мъж от Северна Македония, който на македонски е написал под снимка с счупения паметник на загиналите туристи: „Това ли е пътят към Европа? И тези ли бяха фашисти?”.
От мястото е разрушена “стилизираната капка”, в която бяха преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година.
Позорното деяние е извършено в контекста на това, че България „затвори” вратите за пътя на Северна Македояни към Европейския съюз. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, заедно с група бивши комунистически фигури като Бранко Цървенковски и най-близкият политик до Никола Груевски – Георге Иванов са сред водещите фигури в новата кампания срещу България. В пропагандата участват множество медии.
Припомняме, че трагедията с кораба „Илинден“, превозващ 57 български туристи от Охрид за Свети Наум, се случи на 5 септември 2009 г., когато около 10:30 ч. плавателният се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на Охридското езеро. От жертвите на катастрофата, осем бяха жители на община Антон, четирима бяха от община Пирдоп и по един от общините Златица, Мирково и Рибарица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай