Небостъргачът на Артекс няма разрешение за строеж

Небостъргачът "Златен век" имал два отказа за разрешение от главния архитект на София

Небостъргачът на Артекс няма разрешение за строеж | StandartNews.com

Сградата „Златен век“, която се строи на ул. „Златен рог“ в Лозенец от фирмата „Артекс“, няма валидно разрешение за строеж, съобщи на пресконференция главният архитект на София Здравко Здравков. В неговите правомощия е подновяването на разрешителното.

На два пъти той отказва да направи това, а накрая искането на фирмата строител е изтеглено, защото „архитект Мирянов посочва, че предвид предстоящи промени в нормативната уредба той си изтегля искането“, твърди още Здравков, цитиран от Дарик.

В момента тече проверка на Дирекция национален строителен контрол, които пък трябва да контролират строителството на такъв тип сгради.

Сагата със строежа на сградата Златен век в София стана отново актуална, след като в публичното пространство се появиха съмнения, че именно тя е станала причина да бъдат приети промени в Закона за устройство на територията, които удължават срока на строителните разрешителни на такъв тип строежи.

А разрешението за строеж на така наречения небостъргач в Лозенец е презаверено през 2012 година от тогавашния главен архитект на София Петър Диков, или две години след като започват реалните строителни работи. Презаверката важи до ноември 2017-а година.

„Разрешението за строеж важи до ноември месец 2017 година и възложителят има право в срок от една година, т.е. до 11 месец 2018г. да поиска презаверка. Подава се заявление за презаверяване на разрешението за строеж, което заявление постъпва декември месец 2016г. Аз подготвям отказ. Междувременно пристига едно тълкувателно писмо от МРРБ, което идва януари месец 2017 г., в което се казва, че няма пречка, въпреки че не е изтекъл срокът по закон, главният архитект да презавери разрешението за строеж. Въз основа на това искане отново се подава заявление за презаверка за разрешението за строеж, в което аз подготвям в административно производство отказ за презаверяване на въпросното разрешение. Отказът така или иначе не се връчва, защото се получават заявления от фирмата "Кристела", който отказ за изтегляне на заявлението се подава на 3 февруари от архитект Мирянов. Той поиска прекратяване на административното производство, образувано от декември месец, като посочва, че предвид предстоящи промени в нормативната уредба, той си изтегля искането и държи да му върна парите. Тези средства за презаверяване са около 260 хиляди лева“, обясни архитект Здравко Здравков.

И така главният архитект на София Здравко Здравков не подновява разрешителното за строеж, което е изтекло през ноември миналата година. В гратисния период от една година обаче той издава няколко решения във връзка със строежа, едно от които касае превръщането на офис помещения в ателиета. В това си решение обаче, Здравков се позовава на писмо от заместник министъра на регионалното развитие Валенитн Йовев, според което срокът за завършване на строителството е 10 години считано от началото на строителните работи, или иначе казано до 2020 година.

На въпроса защо в решение за вътрешно преустройство главният архитект цитира становище, касаещо срока нстроително разрешително, той отговори така:

„Издадените от мен заповеди са в срока, когато е имало валидно разрешение за строеж. Дали съм се съобразил или не, аз съм го цитирал в изложението, както днес съм цитирал в доклада за Кремиковци становището на Басейнова дирекция. Позицията на министъра им е изпратена в началото на тази година, в която г-жа Аврамова казва, че аз като главен архитект съм орган с оперативна самостоятелност, и затова съм застанал пред вас с цялата отговорност на действията си и ви отговарям, че издадените от мен административни актове са изцяло във времето, когато тази сграда е имала разрешение за строеж и е имала възможност да бъде презаверена“;.

А дали е законен или не в крайна сметка към днешна дата строежът трябва да се произнесе национална дирекция строителен контрол,, която е сезирана след жалба на инициатвен комитет Лозенец от гЗдравко Здравков на 15 януари. ДНСК трябва да приключи проверката си до края на тази седмица. А до момента архитект Мирянов не отговаря на мобилния си телефон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай