Най-необразовани и бедни в "Люлин" и "Надежда"

Това показват данните от проучване на общинската инициатива “Визия за София”

Най-необразовани и бедни в "Люлин" и "Надежда" | StandartNews.com

IT компаниите в София избират район “Младост”, архитекти и инженери са съсредоточени в “Лозенец”, а юридически, счетоводни и туристически фирми - в “Триадица”. Това показват данните от проучване на общинската инициатива “Визия за София”, което разглежда икономическите профили на 24-те столични района.

Според него “Младост” е с най-голямо икономическо значение с дял от 13% от приходите за София и ръст от 82% за периода 2010 – 2016 г. Причините са бурното строителство и подновяването на инфраструктурата, които привличат бизнеси, които водят със себе си и население със значително по-високи лични доходи.

В дъното е район “Люлин”, който формира едва 2% от приходите на столичните компании. Там има и 27% спад спрямо 2010 г., който нарежда “Люлин” сред последните по нива на доходи на физическите лица. Затова експертите препоръчват да има специална стратегия за района.

“Младост” е начело и по най-висока ефективност на компаниите, измерена чрез приходите, генерирани от един служител. След него са “Лозенец” и “Триадица”. Западните и крайградските райони и Студентски град са по-назад заради големия брой студенти и компании, занимаващи се с търговия и услуги, а те са с ниска добавена стойност.

117 161 са компаниите в София. Най-много са в “Триадица”, “Лозенец”, “Красно село”, “Младост” и “Средец”.

30% от фирмите са в сектор търговия и ремонт на автомобили, 20% са в професионални дейности и научни изследвания, а 8% се занимават с недвижими имоти.

Първият сектор с експортен потенциал е на четвърто място със 7%. Това са компании в сферата на информационните технологии и услуги, производството на филми и телевизионни предавания, звукозапис и музика, издателска дейност и др.

15% от столичните компании са в сектори с висок експортен потенциал и привличат капитал от международни пазари. Те развиват дейност в “Лозенец”, “Младост”, “Средец”, “Оборище” и “Възраждане”. Причините столицата да е с толкова ниски нива на експортен потенциал е, че производствата са извън територията на града, пишат експертите.

Част от изследването показва и демографската картина по райони, като се базира на последното национално преброяване и обновените данни на НСИ от 2016 г. Така “Люлин”, “Младост” и “Студентски” са на челните места по най-голямо население. В трите района живеят близо 1/4 от жителите на София.

Най-ниско Образованите столичани са в “Кремиковци” и “Нови Искър” В първия висшистите са едва 5%, а във втория - 6%.

Изследването отчита ясно разграничение между централните и югоизточните квартали, в които броят на висшистите надминава средното за столицата, и северозападните райони - “Люлин”, “Красна поляна”, “Надежда” и “Връбница”, в които са концентрирани основно жители със средно образование.

Логично районите “Студентски”, “Средец” и “Слатина” водят по концентрация на висши учебни заведения. С най-много училища са “Витоша”, “Триадица” и “Възраждане”. Най-много паралелки на жител се падат в “Средец”, “Възраждане” и “Оборище”. Професионални гимназии са разположени в 13 района, като най-много са в “Лозенец”, “Възраждане”, “Триадица”, “Изгрев” и “Илинден”. Нито една професионална гимназия няма в “Люлин”, “Подуяне”, “Нови Искър” и др. Експертите посочват, че в райони с ниски доходи и голям брой население, като “Красно село” и “Люлин”, няма професионални гимназии.

В 24-те района делът на икономически активните хора на възраст 15-64 г. варира от 42,4 до 77,9%. С най-висок дял са “Младост”, “Изгрев”, “Възраждане”, “Красно село” и “Триадица”. На опашката се нареждат “Студентски” - заради големия брой студенти, “Средец” и “Красна поляна”.

Най-много безработни са отчетени в “Кремиковци”, “Люлин” и “Връбница” Най-работещи са жителите на “Изгрев”, “Лозенец” и “Триадица”.

Изследването прави анализ и според доходите на населението. За сравнението са ползвани данни от Националната агенция по приходите. Според тях най-високи доходи имат живеещите в “Триадица”, “Лозенец” и “Средец”. Там те са с 38% по-високи от средния доход за столицата

След тях се подреждат “Оборище”, “Красно село”, “Младост” и “Студентски”. Най-ниски доходи имат живеещите в “Надежда” и “Нови Искър” - с 31% под средното за София, следвани от “Подуяне” и “Кремиковци” - с 25%, и “Люлин”, “Връбница” и “Илинден” - с 23%.

Изследването прави сравнение и по един примерен индикатор за икономическо благосъстояние - притежанието на автомобил.

По него начело с най-много регистрирани автомобили се нареждат районите “Младост”, “Триадица”, “Средец” и “Люлин”. Най-малко коли имат живеещите в крайните райони и в “Студентски”. По този показател, включвайки и гъстотата на населението, начело излиза “Възраждане” с 1,1 кола на жител

Над средното ниво са “Кремиковци”, “Младост”, “Подуяне” и “Искър”, а най-малко коли на жител се отчитат в “Студентски” - средно по 0,17 автомобила на човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай