Националният съвет за интеграция подкрепи проекта на Закон за хората с увреждания

Националният съвет за интеграция подкрепи проекта на Закон за хората с увреждания | StandartNews.com

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания подкрепи проекта на Закон за хората с увреждания. Това съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след приключване на заседанието на съвета. Двадесет и шест са били гласовете "за", три - "против" и един - "въздържал се".

На отделно гласуване е подложено предложението за отпадане на закрилата на хора с увреждания при уволнение. Предложението не е било подкрепено от преобладаващата част от консултативния орган. Закрилата остава. Законопроектът ще бъде гледан на НСТС във вторник, в сряда ще бъде внесен в МС, а на 19 октомври ще е в НС.

Законът не е идеален, можеше да е по-смел и още по-категорично да заяви политиките за реформа и гарантирането на правата на хората с увреждания, но е крачка напред, отбеляза омбудсманът Мая Манолова.Тя ще продължи да настоява през следващите години по по-ясен начин да бъде уреден въпросът с помощните средства и медицинските изделия, така че да не се допуска да се източват пари от частни субекти за сметка на хората с увреждания . Мая Манолова иска и по-категорично да се разпишат квотите, които ще гарантират трудова заетост.

По думите на омбудсмана работата по законопроекта е резултат от компромис, който са направили всички участници в работната група, положен е много труд и е редно да се каже добра дума за продукта на този труд. Това е приличен закон, който показва първата стъпка в реформата, обобщи Манолова. Според нея тази първа стъпка ще даде повече права на всички хора с увреждания.

Заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова каза, че законопроектът е балансиран, има нови моменти, съобразени с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Като такива тя определи защитена заетост за хората с увреждания, хората с тежки увреждания ще имат необходимата база, в която да бъдат интегрирани - в трудова среда да имат икономическа активност. Освен медицинската рехабилитация, се включва и социалната. Правото на психолог и логопед е гарантирано от закона. Има пълна подкрепа от министерствата медицинските изделия и помощните средства бързо да влязат в МЗ, да има стандарт и общественият ресурс да се разходва за ефективни средства, допълни Стоименова.

Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, отбеляза, че в новия закон майките виждат най-доброто в допълнителните разпоредби и се надяват те да се случат, така както са заложени.

Предвидено да има две национални програми - едната за подкрепа на работодателите, която да насочва ресурс към бизнеса за адаптиране на работни места за хора с увреждания, а другата за достъпна среда и мобилност, която ще насочва ресурс за достъпна среда най-вече на жилищни сгради, защото там има изоставане. Първата програма ще се администрира от Агенцията за хора с увреждания, ще бъде осигурен финансов ресурс и на проектен принцип ще се финансират проекти на бизнеса. Втората програма също ще се администрира от структури към МТСП и ще финансира проекти на физически и юридически лица за адаптиране на жилищни сгради.

Квотите за хора с увреждания остават в проекта, но са предвидени доста хипотези, при които работодателите, които не спазват това задължение, могат да бъдат освободени от компенсационна вноска. Такава хипотеза са производства и дейности, които обективно не предполагат ангажиране на хора с увреждания , другата е - невъзможност за назначаване на човек с увреждане, защото Бюрата по труда или частни трудови посредници не са осигурили такъв човек. Тези обстоятелства ще се проверяват от ГИТ.

Предвидено е изпълнението на задължението за квоти да може да бъде осъществено чрез алтернативни мерки - чрез закупуване от страна на предприятието на специализирани стоки и услуги, произведени от хората с уврежданията. Продължава дебатът и с работодателите , техните мнения отново ще бъдат взети предвид на утрешното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и на заседанието на НСТС другата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай