Наши гастарбайтери затапиха Дунав мост

Дълги колони от автомобили се образуват вече 7-8 дни, казват от Пътната полиция

Наши гастарбайтери затапиха Дунав мост | StandartNews.com

Коли с работещи в чужбина българи образуват дълги опашки на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“. След августовската ваканция у дома гастарбайтерите тръгнаха да се прибират в държавите, където изкарват прехраната си, съобщава "Монитор".

Служителите пропускат семейните коли през моста и колоните се образуват в румънската част на пункта. Там работят от две до три гишета за леки автомобили и се налага да се чака около час – час и половина, за да се влезе в Румъния. В опашките има и румънски коли, но те са далеч по-малко в сравнение с тези с български регистрационни номера. Според често минаващи през граничния пункт поток от румънци, прибиращи се след лятна ваканция, е имало преди седмица.

„Тези колони се образуват от около 7-8 дни. Хората бързат да се приберат преди началото на учебната година. Има и много украински леки автомобили, тъй като украински граждани могат да напуснат страната ни само през ГКПП „Дунав мост“, поясни пред „Монитор“ директорът на „Гранична полиция – Русе“ комисар Димитър Чорбаджиев.

При влизане в Румъния не се попълва декларация и се преминава само с лична карта. В обратна посока – от Румъния към България, леките автомобили минават безпроблемно и не се налага да изчакват.

Интензивен е трафикът през този пункт и за товарните автомобили. Според справка на Агенция „Митници“ от 8,00 часа на 28 август до 8,00 часа на 29 август са обработени 2110 товарни превозни средства, от които 1009 са влезли в България, а 1101 са излезли от страната ни. През моста между Видин и Калафат за същото време са обработени общо 360 товарни камиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай