Наш историк побесня за руския филм. Нападна Радев

И попита - кирилицата чия е?

Наш историк побесня за руския филм. Нападна Радев | StandartNews.com

Расте недоволството сред българските учени историци заради липсата на официална позиция от страна на държавата относно скандалния руски филм „Една вяра, един език”.

По същия начин без реакция останаха и думите на самия руски президент Владимир Путин на 24 май тази година: "Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а грамотността дойде при нас от македонската земя". 

Историкът и специалист по военна история д-р Александър Стоянов написа гневен пост в социалните мрежи. Той е възмутен от това, че де факто Русия опитва да заличи България от картата на славянската култура в документален филм=

Ето цялото му мнение:

"Чудя се още колко пъти Русия трябва да се гаври с историята ни, за да е ясно, че не им дължим нищо? Кирилицата, на която пишат, и която обявяват за свое творение, е създадена в Преслав от български книжовници докато варягите още са се чудели от кой край се опъват подчинените им славяни.

Намесата на Русия в българо-македонския исторически спор е поредния откровен анти-български акт на Москва. Да, тя следва своите логични интереси - фрагментирани Балкани, неспособни да се интегрират в Европа и воденичен камък на врата на ЕС. Но това не значи че ние трябва да приемаме тези интереси и да ги игнорираме, отдавайки сляпа почит на унищожителната политика на Русия към българите (по Раковски).

Румен Радев разбрахме за Крим. Кирилицата чия е?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай