Народът протестира, политиците - коментират

Рекорден брой протестиращи в София

Народът протестира, политиците - коментират | StandartNews.com

 

Рекорден брой протестиращи са на протест в центъра София. Според някои са 20 000, според други – повече. Страстите не бяха потушени с оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов. Протестът е мирен.  Още в над 10 града имаше протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Във Велико Търново недоволните от правителството преминаха в протестно шествие от паметника "Майка България" до площада пред крепостта "Царевец" при засилени полицейски мерки за сигурност. Десетки протестиращи скандираха "Оставка" и "Мафията вън", преминавайки по главната улица на града, където движението беше отцепено от полицията в едното платно. Вече четвърта вечер съм на протестите във Велико Търново, защото преди 12 години избрах този град за мой дом, посочи нидерландецът Якоб ван Бейлен.

Протест срещу управлението на България бе организиран за шеста поредна вечер в центъра на Русе. "Протестирам от събота. Днес ми е пети ден. Ние много закъсняхме. Срам ме е, защото през всичките тези години нищо не направихме за тази държава. Аз съм на 60 години и не виждам държавата да се оправя. Става все по-зле. Няма нещо, което да ме радва. Промяната трябва да е сериозна, за да може да тръгнем напред", каза Светлозар Цонев - един от участниците в протеста, цитиран от петел.бг.

За шеста поредна вечер стотици варненци протестират срещу управлението на страната, предаде „Фокус“ – Варна. Сборният пункт и тази вечер беше сградата на община Варна. Именно оттам тръгна и традиционното протестно шествие.

С викове "Оставка" и "Мафията вън", варненци поеха по станалия вече обичаен маршрут към Севастопол, след което преминаха по бул. "Княз Борис", а по-късно и до площад "Независимост". След това шествието тръгна по бул. "Владислав Варненчик".

За трети пореден ден пред сградата на Община Ловеч се събраха протестиращи срещу правителството. На плакатите им пише: "Мутри вън", "Искаме си Републиката", „Не на Божков, Радев и Корнелия!", "ГЕРБ=БСП=ДПС", "Искам бъдеще в България".

Първи протест срещу управлението на България се проведе в Търговище. Над сто души се събраха на площад "Независимост" пред барелефа на Васил Левски, за да изразят недоволството си от факта, че не се чувстват добре при сегашната власт.

Организаторите на протеста - Деница Костова и Кръстьо Кръстев, поведоха хората с развети знамена към централния площад "Свобода", където са сградите на областната управа и общинската администрация.

В Плевен антиправителственият протест с участието на предимно млади хора тази вечер премина с автомобилно шествие с повече от 50 коли и десетина мотористи, които развяваха национални знамена и натискаха непрекъснато клаксони. Млада майка от участниците каза пред репортер на БТА, че иска по-добро бъдеще за двете си деца. Искам те да останат в България, а не за бягат в чужбина, допълни младата жена, която е йога инструктор по професия.

Не повече от 50 човека дойдоха да скандират „Оставка!“ в Пловдив, като повечето от тях имаха откровена политическа обвързаност. Най-масово бе присъствието на хора от Възраждане, които най-вероятно са платили и за професионалното озвучаване от „Динакорд“, съобщи Под тепето.

Петнадесетина активисти на "Демократична България" се събраха на протест пред областната администрация в Перник.

Докато народът протестира, полиците продължават да коментират.

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира наложените от САЩ санкции на "Южен поток" през България. В социалните мрежи той попита кой от българското правителство ще поеме отговорност.

"Администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като “основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки”, което в резултат “подкопава трансатлантическата сигурност”. Затова днес държавният секретар Майк Помпео обяви, че всички инвеститори в Северен поток 2 и Турски поток са заплашени от санкции, включително тези, които работят по втората му линия, която минава през България. Посланието към инвеститорите е ясно: “подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията", пише Цветанов

"Това действие от днес е в потвърждение на многократно изразяваната теза от ЕАЦС, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските. Тоест "Турски поток" в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата", допълва Цветанов.

"В тази ситуация кой ще понесе отговорността за интензивните действия по напредъка на българската част от проекта "Турски поток" и направените инвестиции? Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на отговорния зам.-министър председател, наблюдаващ сделките по енергийните проекти Томислав Дончев?", пита Цветан Цветанов.

Дори и кабинетът да си тръгне, това няма да стане чрез вота на БСП, заяви пък вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БТВ. Той коментира трите варианта пред ГЕРБ на фона на протестите - оставане на кабинета, оставка и предсрочни избори и оставка и втори кабинет в рамките на това Народно събрание.

Дончев каза, че решението е трудно, но ще бъде огласено, след като премиерът Борисов се върне от Европейския съвет в Брюксел. Според Дончев егоистичният вариант за партия ГЕРБ е избори веднага. Още повече, че предсрочните избори, ако бъдат определени веднага, "ще дръпнат" редовните само с два месеца.

Всеобщо бе желанието да се прояви максимална чувствителност към това, което се чува от площада, коментира заседанието на ръководството на ГЕРБ по-рано днес.

Попитан може ли да замести Борисов на премиерския пост, какъвто е единият вариант за изход от ситуацията, обсъден на днешната среща при министър-председателя, Дончев посочи: "При цялото ми уважение, не бих искал да приличам на премиера Орешарски. Нормално е премиер да е човекът, спечелил изборите".

Президентът при всички случаи катализира протестите, защото на няколко пъти каза: "Да изметем мутрите". Това ми прилича на катализиране. У колегите има гняв, защото не им е приятно да ги наричат мутри. Войната на институциите по дефиниция е нещо лошо. Целта на политиката не е да създава войни и вражди, а на първо място да организира съжителството на хората и да се обединяват около някакви цели, заяви още Дончев.

Във връзка с информация в медиите за санкции, свързани с енергийни проекти, Дончев отговори: От информацията, с която разполагаме е ясно това, че ще има санкции по отношение на компаниите, които участват в строителството на "Турски поток". Това е възможно да се отнася към нас, каза още Дончев.

Според него АЕЦ "Белене" не може да бъде изградено без руско участие. "Дори да участват други компании няма как да се случи без конструктура на реактора", допълни още Дончев. Темата не е коментирана с американския посланик Херо Мустафа“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай