Напрежение в Александровска.600 медици зад шефа си

Проф. Богов отрича финансови злоупотреби

Напрежение в Александровска.600 медици зад шефа си | StandartNews.com

Напрежението в Александровска болница продължава. Над 600 медици подкрепиха ръководството на лечебното заведение. И разпространиха подписка, в която се казва, че смяната му ще доведе до сътресения, ще затрудни лечението на пациентите и обучението на студентите.

Реакцията на медиците е в отговор на проверка от Министерството на здравеопазването заради сигнали, че болницата се управлява непрозрачно и натрупва финансови задължения. Подписалите се заявяват, че задълженията не са натрупани в последната година, а положението в Александровска с нищо не се отличава от това на останалите държавни болници.

Здравеопазването ни има нужда от реформа, от откровен разговор по темата как да продължи да се развива. Но този разговор не бива да започва с махането на няколко "глави“ - пишат медиците.

В същото време директорът на Александровска болница проф. Борис Богов обяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова нюз, че болницата е стабилна, не е пред фалит и гарантира, че злоупотреби с финанси няма. Проф. Богов заподозря, че доц. Александър Оскар от Александровска болница подава сигнали срещу него, за да заеме мястото му.

Александровска болница не е пред декапитулация, 74 млн. лв. е капиталът на дружеството. 40,1 млн. са задълженията към април. Дълговете през 2020 г. са 43 млн. лв. и към тази година са намалели с около 3 млн. лв. Просрочията също са намалели, каза още проф. Богов.  Според него с 3,2 млн. са се увеличили приходите, а разходите са намалели с над 3 млн. По думите му по време на неговото управление не са открити нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай