Наказания за гей брошурата в училища (ОБЗОР)

Въпреки забраната на просветното ведомство наръчникът стига до деца на 14 и 15 години в Ямбол

Наказания за гей брошурата в училища (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Въпреки забраната на просветното ведомство наръчникът стига до деца на 14 и 15 години в Ямбол
  • Това е провокация, четивото не е предназначено за школата, каза Ананиев

Наказания за разпространяването на гей брошура в някои училища обеща здравният министър Кирил Ананиев. Брошурата за сексуално образование, на чиято корица има гей двойка, не е предназначена за учебни заведения, а за специализирани кабинети, разясни министърът Ананиев след разразяването на скандала с четивото, издадено от ведомството му.

Ананиев уточни, че брошурата е част от здравно-образователната програма, която се финансира по линия на Глобалния фонд на ООН. Ананиев определи случая като провокация и заяви, че виновните ще бъдат наказани.

Брошурата предизвикаха скандал между институциите, след като се появи в ямболски училища. Едно от тях е езиковата гимназия в града. Освен гей двойката на корицата, тестът за предаваните по полов път болести също е илюстриран с двойка млади мъже.
Брошурите са издадени от здравното министерство и са разпространени от РЗИ-Ямбол. Образователното министерство светкавично забранява четивото да стига до учениците.
Въпреки забраната обаче богато илюстрираната брошура, която се нарича "Любов без последствия", стига до деца на 14 и 15-годишна възраст.

Йордан Милков, директор на езиковата гимназия в Ямбол обясни, че осмокласниците са се запознали с рисковете от заболявания, предадени по полов път, на лекция. "Самите брошури бяха получени някъде в началото на декември, може би между 5-10 декември, защото по план на класните ръководители трябваше да има една беседа, в която поканихме представител на РЗИ, мисля, че доктор Русева беше, изнесе една беседа за болестите, предавани по полов път.....Има девет бройки, които не са раздавани и не са били при учениците", обясни директорът.

Брошурите са прибрани след спешно писмо от Регионалния инспекторат, че заради скандалното им съдържание не трябва да стигат до учениците.

„Брошурата е свързана с целевата група МСМ – мъже правят секс с мъже. Това е важна тема и ние не я подценяваме, но има определен регламент, според който тази брошура трябва да отиде само и единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на хората от тази група за СПИН. Тази брошура не е била предназначена за училищата, поради което веднага щом получихме информация, че тя се разпространява в училищата, с МОН започнахме да правим всичко възможно да я вземем оттам и да не достига до невинните деца. Това е една провокация, която в момента разследваме, и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин“, категоричен бе днес здравният министър Кирил Ананиев.

Брошурата „Любов без последствия“ е разпространявана в училищата от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети. Това каза след правителственото заседание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Все още нямаме пълна информация по случая. Но това, което разбрахме, е, че чрез медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училище и които не са на подчинение на директорите, е разпространявана брошурата в повечето случаи“, обясни Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай