Над 400 хиляди пенсионери у нас работят

На 258 хиляди пенсията ще бъде служебно преизчислена, не трябва да подават документи

Над 400 хиляди пенсионери у нас работят | StandartNews.com

В България има 405 000 работещи пенсионери. От тях на 258 хиляди пенсията ще бъде служебно преизчислена. Те не трябва да подават никакви документи. Преизчисляването започва на 1 април.

„Моят призив е тези хора да не идват в НОИ, техните пенсии ще бъдат преизчислени служебно. Ще си получат възнаграждението за работата, която са положили през последната година. Спестяваме на хората да идват при нас“, каза управителят на НОИ.

Същото се отнася и за безработните. Те също не трябва да идват в НОИ, защото ще попълват документите за безработица в бюрата по труда, които ще ги придвижват по електронен път.

Ивайло Иванов очаква увеличаване на безработицата. На първо място тя може да дойде от хората, които се завръщат от чужбина и са в работоспособна възраст. За момента данните, обаче, не показват увеличаването на хората без работа.

Националният осигурителен институт разполага с достатъчно пари. 12,5 милиарда лева е бюджетът на НОИ. От тях 1,3 милиарда са за изплащане на различни видове болнични. Средства за момента има, категоричен бе Ивайло Иванов.

Броят на хората поставени под карантина е 2500, от тях със съмнение за коронавирус са 810. Те са проверяват от МВР. „Около 40 вече са случаите, за които сме сигнализирани от органите на реда, че не спазват карантината. Ще лишим тези лица от парите, които трябва да получат“, каза Иванов.

Той посочи, че на днешното заседание на Министерския съвет ще бъде взето решението за великденските надбавки на пенсионерите. Всички лица, които получават до 363 лева ще получат допълнително за Великден по 40 лева. Тази мярка ще засегне 1,249 милиона пенсионери, съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай