Над 10 000 деца без градина в София

След първо класиране, което бе проведено днес

Над 10 000 деца без градина в София | StandartNews.com

Над 10 250 деца останаха без детска градина в София след първо класиране, което бе проведено днес под граждаски контрол в Столичната община. На него присъстваха и зам.-кметовете по образованието и дигитализацията - Мирослав Боршош и Генчо Керезов.

През 2020 г. място в градина са търсили 18 800 деца. От кметството посочиха, че една от причините за скока на кандидатите са ваучерите, които държавата ще отпуска за неприетите в градина малчугани. 

Второто класиране ще се проведе на 28 май, третото на 11 юни, а четвъртото на 25 юни. 

От кметството изтъкнаха, че през настоящата година се строят 17 детки градини, с които ще се осигурят места за 1083 деца.

При кандидатстването най-много точки получават децата, чиито родители имат постоянен адрес в София над 3 години – 4. За родителите с адрес от 1 до 3 години точките са 3, а за тези с 1 година – 2.

В случай, че родителят е само с настоящ адрес в града се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година.

Работещите родители и студентите събират по 2 т. за прием на децата си. Близнаците и децата с разлика до 2 години получават бонус от 1 точка.

Най-силен от социалните критерии е за сираците – 7 т., следвани от полусираците – 6 т.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай