На този ден: Румънската армия окупира Южна Добруджа

Територията става отново българска през 1940 г.

На този ден: Румънската армия окупира Южна Добруджа | StandartNews.com

На този ден през 1926 година румънското правителство обявява в Южна Добруджа обсадно положение и вкарва редовна армия в областта. С този акт положението с окупираната българска територия става още по-сложно.

Южна Добруджа е част от Княжество България. От Освобождението до Балканската война през 1912 година добруджанският въпрос не предизвиква сериозни усложнения в отношенията ни с Румъния.

По време обаче на Междусъюзническата война, използвайки обстоятелството, че Българската армия е ангажирана изцяло в бойни действия срещу Сърбия и Гърция, румънската армия напада на 29 юни 1913 г. България в гръб, завладявайки Южна Добруджа.

Това води до капитулацията на България и новото статукво на Балканите е узаконено от Букурещкия мирен договор.

На 7 май 1917 г. е подписан договор и земите на юг от линията Черна вода-Кюстенджа стават български. На 24 септември 1918 г. цяла Добруджа до устието на Дунав е предадена на България. Но след няколко дни Андрей Ляпчев подписва в Солун споразумение с Антантата, което е капитулация на страната. Цяла Добруджа е върната на Румъния, която я управлява до 1940 г., когато територията отново става българска.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай