Мъртва девойка даде шанс за втори живот на бебе

Бебе и млада жена получиха шанс за втори живот след сплит трансплантация

Мъртва девойка даде шанс за втори живот на бебе | StandartNews.com

Бебе и млада жена получиха шанс за втори живот след сплит трансплантация (трансплантация на двама души с един орган), извършена във Военномедицинската академия (ВМА) и в болница "Лозенец", съобщиха от ВМА.

Донорът е девойка на 24 години с мозъчна хеморагия, а рецепиентите – 26-годишна жена и малкото дете.

„След като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация. Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота“,  коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти.

„Шестчасовата трансплантация бе извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, контактна и адекватна е“, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодари и на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив за перфектната организация на донорската ситуация.

За ВМА това е петата чернодробна трансплантация за 2021 г., уточниха от лечебното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай