Морето на север с 10 лв. по-скъпо

Пътят от столицата до северното Черноморие също е малко по-скъп

Морето на север с 10 лв. по-скъпо | StandartNews.com

Ваканцията на северното крайбрежие излиза по-скъпо от тази на южното, установи проверка на „Телеграф“. Причината е, че нощувките в къщите за гости и малките семейни хотели в селищата на север са с 5-10 лева по-високи от тези в населените места на юг.

Така например в Крапец най-евтината нощувка излиза 20 лева в слабия сезон, а през юли и август цената се вдига на 30 лева на човек. За сравнение в Синеморец може да се намери легло в тройна стая на цени от 11 до 25 лева на нощ.

В същото време цените на нощувките в големите курортни комплекси на север като Златни пясъци и на юг като Слънчев бряг са почти идентични. Например за двойна стая или студио в Слънчев бряг ще са ви нужни от 60 до 90 лв. на вечер, толкова излиза и нощувката в тризвезден хотел на Златни пясъци.

 Разлика обаче има в таксата за ползване на чадъри и шезлонги. Така в Слънчев бряг на ден трябва да плащате за сянка от 4,50 до 5 лева в зависимост от плажа, а на Златни пясъци цената е 6 лева. Освен това поне десетина плажа с безплатна сянка ще има това лято по Южното Черноморие.

Цените на хотелите с 2 звезди в Балчик са от 40 до 60 лева за двойна стая с нощувка със закуска. 3-звездните пък струват от 55 до 70 лв., а тези с 4 звезди са от 85 до 120 лева в зависимост от това на колко метра от морето се намира хотелът. Тези цени са валидни до 1 юли, след това скачат с 10 процента.

Ваканцията във варненските курорти излиза по-солено за жителите на столицата. Причината е, че разходите за транспорт са по-високи, а и времето за пътуване е повече до северното крайбрежие.

Ако софиянци пътуват за 3-4 часа до Бургас, то до Варна са необходими поне 5 часа. Освен това за гориво от София до Златни пясъци ще отидат 140 лева, а до Слънчев бряг и обратно към столицата са необходими 130 лева.

Като цяло за седмична ваканция на софиянци на юг ще са необходими около 940 лева, което включва нощувки, храна, транспорт и ползване на чадъри на плажа. За сравнение на север това удоволствие за столичани ще струва над 1000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай