Моби Дик изплува в нашия Джурасик парк

Река превърнала Дорково в гробище №1 на Изгубения свят

Моби Дик изплува в нашия Джурасик парк | StandartNews.com

Ракитово. Фантазията на гения Стивън Спилбърг "Джурасик парк" като нищо ще оживее на родна земя. В това са убедени учени от Франция, Гърция и България, които работят по построяването на уникален музей на Изгубения свят край Ракитово. Изследователите признават - палеонтологичното находище край пазарджишкито село Дорково е изключително - досега не са се натъквали на толкова голямо "праисторическо гробище". Възстановяването на скелетите и връщането им в българския Джурасик парк - в музей на открито и специална зала, е идея, с която новата управа на Ракитово вярва, че ще предизвика сензация както сред туристите, така и сред палеонтолози от цял свят.

"Стари предания разказват, че на това място дълбоко преди много векове имало езеро. Някой подземен огън или силна трескавица разцепил рътта, гдето е устието на прохода и гдето сега изтичат Цепинските реки, които са излезли от езерото. Водата в полето издавила много села и навлякла толкова си камъне, чтото от того до днес те се прекарват за разни потребности и не ще се свършат никогаш. Със стремлението на тази вода излязъл и един исполински воден звер, който приличал на кит, на гръцки хархариях. Тоя звер, откак се изцедила водата, останал на сухо между селата Ветрен дол и Братаница и умрел, та псетата ели месата му и от тогава отцепения клон нарекли Каркария".

Така големият краевед Стефан Захариев е запазил в писмен вид преданието за невиждани природни катаклизми, унищожили преди 4 млн. години огромните животни и много хора и разцепили Родопа планина, за да се образува Чепинското корито. Именно оттам идва и думата Цепина, а в едноименната местност се намира и крепост, за която малцина знаят, че е удържала османската инвазия близо столетие, след като е паднало Търново.

Каркария и днес се нарича високото плоскогорие на Родопите между реките Чепинска, Ракитовска и Стара река, припомнят историци. В южните му поли са Ракитово, Костандово и село Дорково. Самото име на Дорково идва от "доркас" - вид диви кози, които се срещали в цялата местност и особено под скалистия пролом на река Мътница, през която изтича язовир "Батак". Омаяни от красотата, чужди

нашественици не смеели да пипат

нашенските църкви и затова на мястото имало голям манастир с метох, но от него за съжаление не е останало нищо, освен котловината Метоха. Близостта на язовир "Батак", курортът Цигов чарк, Велинград и преходът към Тракийската низина ще привлекат огромен брой туристи и изследователи, категорични са авторите на проекта и управниците в Ракитово.

За първи път голямото палеонтологично находище в местността Илин кладенец на 400 м до Дорково впечатлила член-кореспондента Тодор Николов. Стърчащите от скалите кости били забелязани и от геолозите, които издирвали полезни изкопаеми в района през 70-те години на миналия век. Първата научна експедиция, която сериозно се заела с проучване, е от 1984 г. Месеци по-късно на мястото вече работели голям брой български и френски специалисти под ръководството на доц. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН. Именно той е и главният консултант на спечеления от община Ракитово проект.

Голям дял и принос има и проф. Ербер Тома, зам.-директор на "Колеж дьо Франс". Голяма част от именитите участници в експедицията от парижкия природонаучен музей били едни от откривателите и на легендарното находище в Етиопия, където

намерили кости от австралопитека "Люси"

на възраст 3,5 милиона години. До идването си в България те организирали подобни изследвания в над 25 страни по света, а покрай Дорково българските учени също получили международна известност.

До този момент страната ни била бяло петно в подобен род проучвания. Още в самото начало експедицията се натъкнала на поразителни открития под хумусния слой на почвата, дебел 60 см. Намерени били огромни бивни, кътници и множество други кости от скелетите на мастодонти - огромни бозайници с големи зъби, за които се знае, че са прародители на днешните слонове. Те са живели през плиоцена, т.е. преди 4,5 млн. години. И чужденците били категорични, че край Дорково е открита

най-богатата подобна находка в Европа

Тя била многократно по-впечатляваща от палеонтологичното класическо находище "Пикерми" в Гърция.

Край Дорково до днес са определени 9 групи бозайници. Сред тях има носорози, хищници от групата на мечките и кучетата, антилопи, елени, трипръстни коне хихариони. Според учените някога тук е текла река с непостоянен дебит, а животните идвали при нея на водопой. Много от тях умирали и въпреки огромните им размери времето и водата ги отнасяла и ги натрупвала на едно и също място. Така за голям период от време се образувало сензационното гробище. Все още възрастни хора твърдят, че в преданието има древна приказка за

гигантски кит, скрит на дъното на Каркария

Сега за атракция при реализацията на проекта в близко време митичният Моби Дик все пак ще има своето място и едва ли ролята на Георги Калоянчев в едноименния филм ще се окаже напразна.
Като говорят за филми, ракитовци и дорковци са сериозни и смятат да поканят сериозен режисьор от ранга на Спилбърг за заснемането на уникален филм, подобен на "Джурасик парк".

Извадените кости днес се съхраняват в Националния природонаучен музей в София, а бъдещото изложение от стъкло и метал и открити площи има задачата да събере всичко, намерено до момента. Музеят не изключва и работа под земята за разкриването на още скелети и артефакти от епохата, когато динозаврите са бродели без страх. Звуковите ефекти и визуалната техника ежедневно ще привличат любителите на Изгубения свят, а България само може да спечели, категорични са местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай