Кметът Себихан Мехмед: Младите се връщат в Крумовград

Строим хижа, басейн и крайбрежна улица за разходки край река Крумовица, казва управникът на родопския град

Кметът Себихан Мехмед: Младите се връщат в Крумовград | StandartNews.com
  • Градът се преобразява, фонд осигурява пари за бизнеса
  • Строим хижа, басейн и крайбрежна улица за разходки край река Крумовица, казва кметът Себихан Мехмед в специално интервю за в. "Стандарт"

На 6 октомври Крумовград отбеляза своя празник на общината. Как се променят градът и животът на хората в него през последните години, разказва пред "Стандарт" Себихан Мехмед, която е кмет вече пети мандат.

- Госпожо Мехмед, как се промени Крумовград в последните години, белязани от пандемията?

- Най-малкото, което мога да посоча, е промяната на инфраструктурата, която от години не беше рехабилитирана. Новия облик на Крумовград дава площадът, който беше обновен преди година. В рамките на 2 поредни години направихме рехабилитация на 14 улици, които с години не бяха пипани - бяха само асфалтирани, а тротоарите и бордюрите не бяха направени. Сега това е свършено. 6 от тях бяха ремонтирани със средства от ДФ "Земеделие" плюс допълнителни пари на общината. С рехабилитацията двата квартала - "Дружба" и "Запад", добиха нов облик. За последните 2 години довършихме всички проекти по Оперативна програма "Региони в растеж", по които община Крумовград бе бенефициент. Много административни сгради - на "Гранична полиция", на регионалната полиция, на "Пожарна безопасност и защита на населението", училища, детски градини, както и частни сгради бяха санирани, бяха приложени енергоефективни мерки. Последният проект, който приключихме тази година по "Региони в растеж", бе за саниране и смяна на парната инсталация и довършване на санирането в единственото средно основно училище в Крумовград. С пари по ДФ "Земеделие" през тази година обновяваме детска градина "Митко Палаузов" и средното училище в Крумовград. До края на годината ще завършим третия етап от проекта за големия градски парк, който ще бъде свързан с хижата, която строим близо до града. Тя е модерна, с беседки, към нея водят екопътеки и ще бъде готова до края на годината. Започнахме изграждането и на крайбрежна улица покрай брега на Крумовица, която да е както обходна околовръстна, така и да служи за пешеходна зона за отдих на хората.Проектът ще бъде изпълнен на два етапа.В момента проектираме изграждането на басейн в Крумовград. В града имаше стар, но пазарната икономика наложи съвсем нов облик на тези съоръжения, затова нямаше кандидати, след като няколко пъти го пуснахме на търг. Сега изграждаме новия на малко по-странично място.Промененият облик е видим за гражданите на Крумовград. Това, което обещах в началото на този мандат като кмет на града - че преобразяването на Крумовград ще продължи, се случва.

- Имаше идея да се направи Музей на открито, в който да се представят артефактите, открити при разкопките на Ада тепе. Има ли напредък по тази идея?

- Това е предвидено за по-следващ етап. Трябва да се довърши третата част на градския парк, а в момента се прави експозиция, за да се изложат всички артефакти, намерени на Ада тепе. Едва когато свършим тази експозиция, ще направим проект, с който ще възстановим съществуващата галерия, която беше на хълма, за добива на злато 15 века преди Христа.

- Как се промени животът на хората в Крумовград? Преди години основният поминък в региона беше тютюнът, на който трябваше да се намери алтернатива.

- Откакто сме членове на ЕС, политиката на Европа е да се намалява тютюнопушенето, което води до по-малко производство на тютюн. Нашият сорт "Крумовград", с който бяхме прославени, вече се отглежда само по високата яка на Източните Родопи. Това са селата Токачка, Голяма Чинка, Аврен, Егрек.В ниската част около града алтернативата е производството на червена капия. И ние отправяме апел към бизнесмени и предприемачи, които могат да ползват пари от Фонда за подпомагане на малки, микро и средни предприятия, учреден от "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД и Община Крумовград, да направят консервна фабрика за преработка на тази продукция. Или да кандидатстват за финансиране на покупката на хладилна техника, която да замразява тази продукция. Радвам се, че има предприемачи, които тръгват в тази посока.Животновъдството по високите места също е основен поминък на хората. Апелирам към животновъдите да направят сдружение, за да кандидатстват за финансиране от Фонда и да построят кланица, за да може клането на животните да бъде по изискванията на ЕС.А иначе интересът към Фонда е голям, има много проекти. Сред тях са модулна станция за преработка на мляко, по 300 литра на ден, което е качествено, има пазар, търси се. Други предприемачи с пари от Фонда си купиха парни котли за производството на етерично масло. Има финансирани проекти за автоматично пране на килими. Производители, които добиват и обработват дървесина, от отпадъците започнаха да правят пелети. Други само такава станция за пелети си монтираха. Имаме стартирало производство на мебели, финансиране на оборудване за производство на закуски, както и техника за замразяване на зеленчуци и горски гъби.На общото събрание управителният съвет одобри критериите за финансиране, които са в сила от август - ако например кандидатства проект за 100 000 лева, 55% от сумата се получава като грант, 35% като кредит и 10% е собственото участие, което може да бъде със земя, сграда или парична вноска. Условията са много добри.

- Има ли наши сънародници, които да са се върнали от чужбина в родния си град благодарение на добрите условия за живот и бизнес?

- Много млади хора се върнаха от Англия. Един човек се върна със семейството си от Острова и прави цех за мебели. Други млади хора, които живееха в София и Пловдив, също се върнаха в родния си град.

- Източните Родопи са прекрасно място за туризъм - има природни забележителности, защитени видове, история. Има ли място туризмът в бъдещото развитие на града?

- Това, което аз се надявам да се случи, е да направим археологически разкопки около селата Джанка и Ковил, надолу по реката. Защото археолозите, дошли при нас, винаги казват - там има находки. Ние отделихме пари, за да могат археолозите поне да ги маркират.

- Говори се, че непознатият скално-култов комплекс между селата Ковил и Джанка може да е много по-голям и от Перперикон.

- Да, това го е казвал и проф. Николай Овчаров, и други. Но не можем да гадаем.  Готови сме с решение на Общинския съвет да отделим финансиране за разкопки. През  последните близо 2 г. всичко спря заради пандемията, дано напролет да е по-добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай