Мистериозно изчезват цели пчелни семейства

Морът по пчелите и синдромът на празния кошер се отрази на количеството мед

Мистериозно изчезват цели пчелни семейства | StandartNews.com

Морът по пчелите и синдромът на празния кошер се отрази на количеството мед, произведено тази година. Оттам се отрази и в посока повишаване на цените.

Това разказва пред „Телеграф“ Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари.

По думите му миналата година цената на едро на меда беше между 4,20-4,50 лева за килограм, а тази година е вече по 5-5,50 на едро. На дребно през 2020-а медът се продаваше по 8-10 лева, тази година килограмът върви по 10-12 лева. Т.е. поскъпнал е с около 2 лв.

Фактор

Освен смъртността и мистериозното изчезване на цели пчелни семейства другият фактор, който влияе върху количествата произведен мед, е засушаването през юли месец. При суша и липса на влага пчелите събират по-малко количество нектар, посочи Куменов.

Той обаче призна, че няма точна статистика колко мед се произвежда у нас годишно. Но производството тази година със сигурност ще е по-малко. Знае се обаче колко е износът – около 15 000 тона на година. За 2021-ва точните данни още не са излезли, тъй като пчеларите още събират меда. Изнасяме предимно за Италия и Германия.

Заради масовия мор и синдрома на празния кошер над 20 000 пчелни семейства вече ги няма от общо 700 000 регистрирани.

Рекорд

Най-голяма смъртност тази пролет е отчетена в Плевенско. Там пчелите масово били натровени с пестициди заради пръсканията на земеделски култури.

И докато за мора има обяснение, няма никакво обяснение за другия феномен – синдрома на празния кошер. „Ако някой го обясни – сигурно ще вземе Нобелова награда“, казва Куменов.

Пчелите просто изчезват. И не вижда нито една пчела – нито жива, нито мъртва. Пчелите просто са излетели. Това обаче ги обрича на гладна смърт. Те излитат незнайно накъде през ранна пролет и късна есен и няма къде са съберат нектар.

Имат запаси в стомасите си само за няколко дни. Още по-странното е, че вътре в кошера има както летящи, така и нелетящи, току-що родени пчели. Те развиват бързо способност да летят и... просто изчезват, казва Куменов.

Този синдром става все по-масов у нас. Първоначално се появил в Китай. После се разпространил и в САЩ, а напоследък все по-често се наблюдава и у нас. Тази година имаше случаи на хора с по 200 пчелни семейства, от които 150 изчезнали, каза Куменов. И никой не може да установи къде изчезват тези пчели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай