Министър изчисли с колко се увеличават пенсиите

Ако един пенсионер е взимал досега 300 лв., ще взима 304.50 лв., каза Гълъб Донев

Министър изчисли с колко се увеличават пенсиите | StandartNews.com

С политически решения се наруши балансът в пенсионната система. Това обяви служебният социален министър Гълъб Дoнев в сутрешния блок на БНТ. Донев обясни, че винаги, когато има в пенсионната система политически вмешателства, се получават изкривявания. По думите на министъра трябва индивидуално да се преценява всеки един казус. И осигурителния стаж, и осигурителният доход влияят върху размера на пенсията. Хората трябва да държат да бъдат осигурявани върху реалния размер на работната заплата, за да не се получават изкривявания, подчерта Гълъб Донев. 

Системата не е сбъркана, но когато има неправилни решения за определяне размерите в зоната на ниските пенсии, се получават дисбаланси, посочи служебният социален министър. Това, което се предлага в момента от различните политически партии, е да бъдат преизчислени пенсиите с нов осигурителен доход от 2018 г. Това ще доведе до допълнителен финансов ресурс в системата, като тези средства в бюджета на ДОО ги няма, обясни Гълъб Донев.   Според него трябва да се наложат други критерии и показатели, за да се изчистят дисбалансите за пенсиите. Нито един социален министър няма да каже, че е достатъчно увеличението на пенсиите от 5%. Сега тези 5% са за всички пенсионери, които досега не са получили увеличение и за пенсионерите, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева. Ако един пенсионер е взимал досега 300 лв., ще взима 304.50 лв., т.е. увеличението е с 4.50 лв.

Донев увери, че бюджетът на ДОО е балансиран благодарение на държавния бюджет. Според него антикризисните мерки допринесли да се изсветлили част от икономиката, въпреки затварянето на  бизнесите. Безработицата е 5.23%, но има нещо обезпокоително – свободни работни места, за които няма подходящи кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай