Министър Петков: Увеличението на минималната заплата ще позволи да сe покриват основни разходи

Министър Петков: Увеличението на минималната заплата ще позволи да сe покриват основни разходи | StandartNews.com

Увеличението с 50 лв. на минималната работна заплата би трябвало да позволи на хората да покриват основните си разходи. За бизнеса то е свързано с по-високи разходи за труд. Над 2/3 от работодателите имат намерение да увеличават заплатите. Това е свързано с дефицита на кадри.

Това каза социалният министър Бисер Петков в предаването "Тази сутрин" по БТВ. По думите му правителството се стреми да намали делът на работещите бедни в страната. „По-високият размер на минималната работна заплата ще помогне за това", убеден е социалният министър.

„За следващата година се предвижда да отпадне таванът на пенсиите за новите пенсионери и увеличаване на старите пенсии. Сега таванът е 910 лева. От следващата година в пенсионната система влизат доста промени, като промените в модела за изчисляване на пенсиите", заяви социалният министър.

„За децата с починал родител, които не отговарят на критериите за получаване на наследствена пенсия, ще се разшири обхвата с персонална пенсия в размер на 108 лв.", каза още Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай