Минималната пенсия продължава да расте. Какви проблеми носи това?

Приближаването на минималната пенсия до средната демотивира хората да се осигуряват

Минималната пенсия продължава да расте. Какви проблеми носи това? | StandartNews.com

Приближаването на минималната пенсия до средната демотивира хората да се осигуряват. Това ще създаде още по-големи проблеми за бюджета на НОИ и този на държавата в следващите години, предупреди пред БНР бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

Едва ли ще се намери в България човек, който да каже, че минималната пенсия може да стигне за някакво качество на живот, но не трябва да се нарушава и основният принцип на осигурителния принос, предупреди Христова.

„Хората очакваха с нетърпение техните повишени пенсии, но не се получи така. Половината пенсионери нямат повишение на пенсиите. Проблемът  дойде от това смесване на пенсиите с ковид добавката. Не беше комуникирано правилно“, каза още Христова по повод хаоса с изплатените през януари пенсии и добавки.

След като ковид добавката е социално подпомагане, значи трябваше да се има предвид доходното състояние на човека, но еднаквите добавки не са най-големият дефект, отбеляза Христова, запитана трябваше ли антикризисните пари да бъдат еднакви за всички пенсионери.

„Това е съвсем друг вид социална подкрепа от държавата и след като беше „залепена“ към пенсията, хората наистина мислят, че тя е добавка към тяхната пенсия и брожението е много голямо“, коментира бившият социален министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай