Мъгли и замърсяване над нормите днес

Видимостта ще е ограничена в 13 области на страната

Мъгли и замърсяване над нормите днес | StandartNews.com

Мъгли ще се стелят в низините, котловините и покрай водоемите днес. В равнинните райони на 13 области на страната видимостта ще е особено ниска – жълт код е обявен за цяла Западна и Централна Южна България. По тези места и температурите ще се задържат ниски през деня – от 5-6 градуса на северозапад до 11-12 градуса около Черноморието.

Привечер облачността ще се увеличи от югозапад и в районите на Петрич, Сандански и Благоевград е възможно да превали слаб дъжд. В планините очакваме слаб снеговалеж над 1200 метра в Беласица и Пирин. В по-ниското ще превали дъжд. Температурите по върховете – около нулата, в предпланинските райони – до 7 градуса.

Средиземноморски циклон преминава в следващите 48 часа южно от България. По Адриатическото крайбрежие и в съседна Гърция се очакват силни ветрове, валежи и от дъжд и от сняг. В областта Централна Македония е обявен червен код за проливни валежи и гръмотевични бури. Прогностичните модели допускат до 250 литра на квадратен метър дъжд за 24 часа. У нас циклонът ще усили вятъра в Южна България и в сряда очакваме най-сетне мъглите да се разсеят. Валежите няма да са значителни – сняг ще вали в планините над 1300 метра, по-осезаемо в Западните Родопи, Рила и Пирин.

До края на седмицата очакваме в петък отново условия за мъгливо време. След това през почивните дни над Балканите ще се развива още една зона с ниско атмосферно налягане. Ще превали и дъжд, по високите полета на Западна България и сняг. Има условия за по-значителна нова снежна покривка във Витоша, Рила, Пирин и западните масиви на Родопите и Стара планина.

Въздухът в районите с трайна мъгла е замърсен над допустимото тази сутрин. В 10 от станциите в страната стойностите на фините прахови частици са високи. Около 2 пъти над среднодневните норми е запрашаването в района на София. Прогнозата е вятърът в сряда да раздвижи атмосферата и запрашаването да намалее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай