Медсестрите със срок до довечера

Творят документ в зала на НС в бившия партиен дом

Медсестрите със срок до довечера | StandartNews.com

фото: DarikNews

  • Творят документ в зала на НС в бившия партиен дом

Срок до довечера даде НСО на разположилите се на седенка в сградата на парламента в бившия партиен дом медсестри. След това ще ги изведе от там, съобщи DarikNews

Шефът на Националната служба за охрана (НСО) се надява до довечера да има развръзка със ситуацията с медсестрите. Той каза, че разговаря с тях с добър тон и сега творят „документ, с който да излязат пред медиите“.

„Влязох за малко, говорихме, сега творят документ, с който, предполагам, искат да излязат пред вас“. Красимир Станчев заяви, че им дава срок до довечера и изрази надежда, че въпросът ще бъде разрешен по кротък начин като ще се избегне ескалация на напрежението.

„Искам да избегнем да има напрежение, дистанцирам се. Нищо не съм предприел до момента, а можех да го направя“, подчерта ген. Станчев. На въпрос защо не ги изкарват от сградата предвид, че са в нарушение на закона, той заяви, че не са извършили престъпление.

„Според мен не са извършили престъпление, освен нарушаването на този закон, не са излизали изобщо от залата, творят нещо вътре. Искат да приключат нещата по добър начин за тях“, обясни шефът на НСО. Той не каза как Мая Манолова е била допусната вътре при медицинските сестри. Тя е влязла, докато Станчев давал изявления пред медиите.

Той уточни, че сестрите ще бъдат изведени, но няма да бъдат арестувани, само ще им снемат данни. Станчев отново посочи, че не е получил подкрепа от МВР. Хората от Института по психология в МВР е трябвало да свършат тази работа, но не го направили. Вътре не е имало нито един служител на МВР, а са можели да влязат, тъй като имат правомощия. Станчев така и не каза кой от МВР му е отказал.

По-рано медицинските сестри се заканиха, че няма да напуснат сградата, докато от хората, от които зависи не намерят решение за техните въпроси. Една от сестрите, Надежда Маргенова, призна, че наистина е заплашила да скочи от прозореца. Тя разкри, че не е имало насилие в истинския смисъл на думата, но „как се възприема те сгащят в ъгъла и те нарамят като агне“. „Влизат като хуни 15 човека“, каза тя пред DarikNews.
Междувременно при задния вход на Партийния дом се събраха няколко протестиращи медицински сестри в знак на подкрепа на барикадиралите се техни колеги. Събралите се изпяха българския химн и извикаха няколко пъти „Бойка е герой! Мая е герой“. Бойка Атанасова е рехабилитаторката, която повече от час стоя на прозореца на бившия партиен дом, обвинявайки НСО, че едва ли не са я били. Мая Илиева е лидер на протестиращите медсестри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай