Медицинските сестри отново протестират

Искат стартова заплата от 1120 лева и да се промени категорията на труд на практикуващите

Медицинските сестри отново протестират | StandartNews.com

Медицинските сестри от цялата страна излязоха на поредния си протест, този път пред Народното събрание. Те настояват за стартова заплата в размер на две минимални заплати. Голяма част от протестиращите носят лента с надпис "Не на страха" и лозунги "Здравеопазването не е търговия" и "Пациентите не са банкомати".
 
"Искаме достойни условия на труд и адекватно възнаграждение за труда ни. Искаме стартовата заплата на всички практикуващи сестри да бъде в размер на две минимални заплати", заявява Даниела Христова от бургаската УМБАЛ и добавя, че настоява да бъдат премахнати търговските дружества в здравеопазването.
 
Протестиращите настояват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази професия, да бъде подписан Колективен трудов договор на Национално ниво с всички структури в здравеопазването, както и да се регламентира самостоятелната сестринска практика.
 
Организаторът на протеста, уволнената медицинска сестра Мая Илиева заяви, че утре ще опънат палатка и ще посрещнат депутатите като им задават различни въпроси, на които ако те не могат да отговорят, сестрите ще им кажат отговорите.
 
"Ще посрещаме депутатите винаги когато имат заседание – от сряда до петък. В дните, когато не заседават ще информираме гражданите, които преминават през пл. "Св. Неделя" и "Славейков". Ще разясняваме проблемите в здравеопазването. Ще питаме гражданите дали са платили раждането на детето им, знаят ли какво работят сестрите в реанимация, колко частни болници има у нас", разкри Илиева. Тя добави, че протестът им става безсрочен. Безработната медицинска сестра обяви, че утре имат среща с комисията за неправителствените организации и такива предстоят със здравната и социална комисии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай