Математиката праща в Оксфорд

СМГ вкара трима от един клас в топуниверситета, НПМГ - в Кеймбридж

Математиката праща в Оксфорд | StandartNews.com

Математическите гимназии у нас дават най-добър шанс за класиране в елитен световен университет. Ако искате детето ви не просто да учи в чужбина, но и да влезе във вуз, отбелязан в топкласациите на съответната страна, пътят е през училище с усилено изучаване на математика. Това показват класациите на няколко консултантски къщи за образование в чужбина. Най-сериозният "донор" на елитните световни университети са СМГ, НПМГ, Първа английска гимназия в столицата, но не им отстъпват и математическите школа в Бургас и Варна.

Интересното е, че кандидатите на СМГ се ориентират към Оксфорд, докато тези от НПМГ предпочитат конкурента му Кеймбридж. За миналата година Софийската математическа е отчела трима приети кандидати в Оксфорд от един и същи клас. Още шестима от предишни випуски също учат там. Съучениците в "меката на университетите" са Манол Витанов, Кристина Христова и Кристиян Токмаков, разказа класната им Илиана Цветкова. Двама души от класа й пък са със стипендия в САЩ. Шампионът по математика Рафаил Рафаилов, който е син на депутатката Корнелия Нинова, учи в Бъркли, а Тодор Марков - в Илинойс. "Точно две трети от класа ми е в чужбина", каза преподавателката. Двама младежи следват във Франция със стипендия, отпусната им от български физик, който живее там - Минко Балкански. Това са Богдан Станков и Радослав Кафов. Общо над 10 са абитуриентите от СМГ, които са влезли миналата година в английски вузове от списъка на най-елитните, сочат данни на "Интеграл". Двама от тях учат в Университета на Единбург и двама - в този на Ланкастър. Първият е бил на пето място в Англия и на седмо - в цяла Европа.

Националната природо-математическа гимназия има трима младежи от последния си випуск, които учат в Кеймбридж. Това са Иван Мечков, Пламен Иванов и Мария Горинова. Иначе за миналата година НПМГ е изпратила в топвузове 9 души, сочат данните на "Интеграл". Четирима от тях са в университета на Уоруик, който за 2010 година е четвърти в света. Той, както Оксфорд и Кеймбридж, има прием с оценка А*, еквивалентна на 6+, за специалност математика и икономика. Бургазлиите не отстъпват на столичните математически школа по нищо - те също са вкарали 10 младежи във висшите училища на елита. Математическата във Варна цака с кандидат, приет в най-реномирания London School yof Economics & Political Science, който пък е част от сдружението на "петимата големи" на най-елитните британски университети. Тя е дала на елитните вузове общо 7 младежи, сочат данните на "Интеграл".

Бум на мераклии за висше в Дания

Бум на мераклии за безплатно висше образование в Дания отчитат консултантите тази година. Само в "Интеграл" ръстът е с 40 на сто за една година. До момента има общо 290 мераклии да учат там, а преди няколко години бяха едва по 60 за година. Едно от нещата, които препъваха желаещите да следват в страната на Андерсен, е много високата издръжка на живот. Държавата дотира вузовете и следването излиза без пари, но за да се издържаш, ти трябват около 900 евро на месец. За сметка на това студентите могат да си намерят работа в самия университет. Българин, следващ там, разказа, че работи като преподаващ студент на първокурсници и за това получава заплата, по-висока от тази на българските професори. Само за едно упражнение в университета ми плащат сума, равна на 300 лева, разказа Борис Георгиев от вуза в Орхус.

Силен наплив има и за Холандия, където в момента текат последните срокове за кандидатстване. Въпреки че официалният край на кампанията е през май, закъснелите кандидати могат да не бъдат приети, защото университетите не класират, а въртят желаещите чрез жребий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай