Манифестът за Независимостта

Първо цар Фердинанд го прочита в "Св. 40 мъченици" във Велико Търново

Манифестът за Независимостта | StandartNews.com

В деня, в който България чества 111-ата годишнина от Независимостта си, в църквата „Свети 40 мъченици” във Велико Търново беше направена възстановка на събитията, случили се там през 1908 г. Беше прочетен Манифестът за обявяването на Независимостта ни. Той е бил написан на ръка от тогавашния министър-председател Александър Малинов. След като княз Фердинанд го прочита, решава да запознае търновската общественост с него. Качва се на крепостта Царевец, където се събират много хора и Малинов прочита документа за втори път:

„По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о'Бозе почившия княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. фактически независима, държавата ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция. Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай