Македония "с единомислие" иска БПЦ за Църква-майка

Македония "с единомислие" иска БПЦ за Църква-майка | StandartNews.com

Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес бе приет от Българския патриарх Неофит. Това е първа среща между двамата след като МПЦ-Охридска архиепископия поиска българската да бъде нейна Църква-Майка и така да получи автокефалност.

Македонският архиепископ Стефан беше придружаван от преспанско-пелагонийския митрополит Петър, който отговаря за външните отношения в МПЦ-Охридска архиепископия. Пред водещия на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев Българският патриарх Неофит заяви: "Не е лек кръстът, който Българската църква поема, защото досега нищо не се правеше за решаване на проблема с Македонската архиепископия. Нека сега Божията премъдрост да умъдри участниците в междуцърковната комисия, за да се постигне желания от всички ни резултат!"

Македонският архиепископ Стефан благодари пред камерата на "Вяра и общество" на всички в България, които подкрепят желанието на МПЦ-Охридска архиепископия да получи признание на своята автокефалност и беше категоричен: "Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша Църква-Майка, е прието в пълно единомислие от нашия Свети синод. Някои от събратята може да имат и свое виждане, но е важно какво решава и казва мнозинството!" . Блиц-интервютата с главите на БПЦ и МПЦ ще можете да видите в предаването "Вяра и общество" тази събота!

На 27-ми ноември Патриархът и синодалните митрополити разгледаха писмото на МПЦ-ОА от 9 ноември, в което тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна Църква-Майка. Пред Синодалната палата множество граждани се събраха на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай