Магистралният пръстен на страната ще бъде завършен за 5-6 години

Магистралният пръстен на страната ще бъде завършен за 5-6 години | StandartNews.com

Магистралният пръстен на държавата ще бъде завършен за 5-6 години, каза по време на парламентарния контрол днес министърът в оставка на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той отговори на въпрос на народните представители Любомир Бонев и Николай Бошкилов относно политиката за осигуряване и поддържане на доброто експлоатационно състояние на пътищата от държавната пътна мрежа.

Качественото поддържане на пътната мрежа е една от най-важните задачи на МРРБ, посочи Нанков. През последната година и половина МРРБ полага усилия за поддържане на пътната мрежа, но парите от бюджета са крайно недостатъчни, за да имаме добри, модерни пътища. Независимо че се отпускат и допълните пари, пътищата са в недобро състояние, посочи министърът.

Трябва да се промени моделът на финансиране, затова се въвежда толсистемата, чрез която тежкотоварните превозни средства ще осигуряват повече пари за поддръжката на пътищата. Този подход е важен за просперитета на държавата като цяло, каза Нанков.

Всеки ден се работи за нови магистрали и обходни пътища. Политиката за изграждане на пътищата, освен последователна, трябва да е и безкомпромисна, и затова се правят и значителен брой ремонти с пари от бюджети с европейски средства, посочи Нанков.

Крайно време е да се решават проблеми, "замитани под килима" през последните 30-40 години. Чрез по-ефективно ползване на публичния ресурс искаме да имаме пътна мрежа, отговаряща на европейските изисквания. Пътищата, възлагани и строени през последната година и половина, са минали през най-стриктен контрол, каза Нанков. От съветско време не бяха променяни нормите за проектиране на пътищата, но вече новата наредба за тази дейност е в етап на съгласуване, каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай