Левски бил с 10 години по-млад когато го обесват

Следовател се позовава на три извора, че Апостола е бил на 27 г., когато увисва на бесилото

Левски бил с 10 години по-млад когато го обесват | StandartNews.com

Васил Левски е бил на 27 г. (а не на 37!), когато е увиснал на бесилката в София, твърди следователят от Карлово Благой Емануилов, който от години проучва събитията около залавянето и екзекутирането на Апостола, пише Марица.

Благой Емануилов (сн. Марица)

След книгата му "Залавянето на Васил Левски и тайните имперски служби" той продължи темата с "Тайни и загадки около залавянето на Васил Левски". Любопитна е версията му дали наистина поп Кръстю е предател, или Апостола е жертва на заговор на Великите сили.

В хода на своите проучвания за Апостола обаче Благой Емануилов открива несъответствие между данните за Васил Левски и сочената от неговите изследователи като рождена година 1837-а. С вещината на следовател Благой Емануилов сравнява и анализира информацията от различни исторически извори и установява истината.

В купчината от неизяснени моменти от живота и дейността на Васил Левски е и въпросът за годината на неговото раждане. Считаният за първи биограф на Апостола Георгий Я. Кирков посочва 1837-а. Той обаче не се позовава на източниците, от които е почерпил данни, заявява карловският следовател. Следващите, като Захари Стоянов, Стоян Заимов и още камара биографи на Васил Левски, не полагат никакъв труд за уточняване кога е роден той, а я вземат наготово от биографията на Кирков. Така 1837-а се приема от историческата наука като неподлежаща на съмнение.

В по-ново  време обаче се появяват историци, които опонират на това твърдение. Единият е Георги Туртуриков от Стара Загора. Той е юрист и историк. Въз основа на анализи на редица факти и събития определя, че Левски е роден през 1846 година. Наред с него по същия въпрос работи и д-р Видин Сукарев от Пловдив. Той също е историк. Неговото заключение е, че рождената година на Васил Левски е 1843-та, разказва Благой Емануилов.                        

В книгата си "Васил Левски - факти и фикции” пък Веселин Игнатов е склонен да приеме 1840-а за годината, в която се е родил Апостола.

Благой Емануилов посочва три извора, които дават най-точен и най-верен отговор на поставения въпрос.

Минджията: Той беше момче

Първият е писмото на С. Гълъбов, диктувано от Павлю Влахов, и двамата от с. Брестовица, Пловдивско. Писмото е било предназначено за изпращане на Захари Стоянов. Публикувано е за пръв път от сина на С. Гълъбов - професор д-р К. Гълъбов в списание "Сердика" кн.2/1940 г., стр. 32.

Павлю Влахов разказал това, което чул от неговия минджия - човек от Coпот, който идвал да купува вино от него: "Еднъж захвана да разказва за едно карловче, което вършило комитски работи и турците земята разгрибале да го намерят и да го обесят. Минджията разказал и как се запознал с това карловче. „По едно време дойде при мене с две-три други момчета". Те поискали да ги откара до Карловските бани.   

Така минджията не само определя карловчето като "момче, което върши комитски работи", а и неговите другари съратници.

Ракиджията на Павлю Влахов - Диню Патишанов, също определя Васил Левски като момче. Той като съобщава на Павлю Влахов, че минджията е идвал и дигнал вино му казва следното: „Той докарал и едно момче, да се крие тука".

И сам Павлю Влахов определя Васил Левски като "момче“. Той разказва на С. Гълъбов: "Излезе едно момче, да ти кажа, да има-да има 20-23 години, току го жегнали възредки мустачки".           

Криенето на Васил Левски в Брестовица става след акция за залавянето му в Сопот на 29 юни 1869 г. И ако се съгласим, че той е роден през 1837 година, то през 1869 г. ще да е бил на 32 години. А мъж на тази възраст, колкото и да изглежда младолик, не може да бъде определен като "момче". Освен това мустаците му отдавна трябва да са пораснали.

И заключението е, че  щом през лятото на 1869 г. Васил Левски е бил на 23 години, неговата рождена година не може да бъде друга, освен 1846-47-а.

Пред турския съд: 27-годишен съм 

Вторият извор е разпитът на Левски пред турския съд. Аз го вземам от сборника “Васил Левски. Документално  наследство“, 1973 г., стр. 275. Разпитът е проведен на 5 януари 1873 г. и е първият от поредицата разпити. На въпрос: "Как ти е името, как е името на баща ти, откъде си, на колко години си?", Васил Левски отговаря:

„Васил, на баща ми Иван, от Карлово, на двадесет и шест-двадесет и седем години“.

Но в бележките в края на тази глава на сборника авторите обясняват, че по отношение на годините си Левски е излъгал.

Но възниква въпросът - с каква цел ще лъже, след като точно съобщава името си, името на баща си и града, в който е роден. От отговора му личи искреност и откровеност, коментира следователят. Така че на 5 януари Левски е точно на 26 и половина и кара 27-а година, както е заявил пред съда.

Снимката, по която го издирват

Третият извор е снимката на Васил Левски, по която полицията го издирва. На обратната страна е написано: „Снимка на дякона Васил Левски от Карлово. Понастоящем майка му се намира в същия град. Тъй като един зъб на горната челюст под мустака му стърчи, устната му е леко повдигната. С риж мустак е, среден на ръст, със светлосини очи, на 25-26 години“. Отбелязано е, че снимката се съхранява в Османския архив към дирекция на държавните архиви при Президентството на Република Турция (Истанбул). Посочено е, че преводът е на проф. Орлин Събев от Института за балканистика към БАН.

Снимката е типичен полицейски документ за разпознаване, посочената възраст е абсолютно точна, в полицейските документи тя не може да бъде друга. Няма данни обаче за времето, в което тази снимка вече е в ръцете на полицията. Крумка Шарова пише, че Левски е предаден през ноември 1872 г., а Мерсия Макдермот съобщава, че на 3 октомври 1872 г. турската потеря претърсила Котел, за да залови Левски. И на поп Иван била показана негова снимка.

Според следователя Благой Емануилов най-вероятно турската полиция е положила усилие да се снабди със снимката през лятото на 1​872 г. През юли същата година за велик везир е бил назначен Мидхат паша. А той е бил върл противник на революционното движение в България. Възможно е и известна помощ в тази посока да е оказала и европейската агентура.

И така, този полицейски документ доказва, че през лятото на 1872 г.  Васил Левски е бил на 25-26 години. А това означава, че е роден през 1846-1847 година.

Означава също, че когато на 5 януари 1873 година пред турския съд е казал, че е на 26-27 години, Васил Левски е казал истината. Означава и че когато през лятото на 1869 г. в с. Брестовица, Пловдивско, той е определян като "момче” на 20-23 години, е било точно така.

Затова за установяване на историческата истина въпросната снимка, както всички други извори и сведения трябва да бъдат сериозно изследвани. Но не от историци, а от опитни полицейски служители, предлага следователят, чиито разследвания на  студените досиета на историята винаги разкриват съществени моменти от живота на големите исторически личности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай