Летифов намекна за отложен старт на тол системата

По думите му необходим е широк дебат със всички заинтересовани страни, за да се избере максимално щадящ вариант

Летифов намекна за отложен старт на тол системата | StandartNews.com

Отложен старт на тол системата е възможен вариант. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Транспортната комисия в НС и депутат от ПГ на ДПС Халил Летифов.

По думите му необходим е широк дебат със всички заинтересовани страни, за да се избере максимално щадящ вариант- така че системата да заработи, но от друга страна това заработване да се случи в един по дълъг период, в който и превозвачите, и бизнесът да се адаптират към новите финансови промени, които със сигурност ще рефлектират върху стоките и услугите.

„Притеснението за увеличение на цените е реално, други са моментите дали това няма да се използва спекулативно, но за да можем да преценим трябва да се направи този анализ и то с всички заинтересовани страни заедно – колко е първоначалното увеличение, за каква категория, тяхната екологична оценка и тяхното състояние в евро 2, 3, 4 - това също ще допринася за по-високата такса.

Трябва да се води дебат, но трябва да се води с по-широк кръг и по-продължително време, за да се намери една максимално допирна среда, в която да може да сработи ТОЛ системата. Най-притеснителното не е самата свързаност, тя така или иначе ще се случи, дори и да има някакви дефекти в началото, по-важно е всичките тези участници в тези процеси, които ще бъдат конкретно ощетени, добре да разберат, добре е да участват и да се намери този вариант, който е щадящ“, каза той.

Халил Летифов коментира още, че имайки предвид лошия опит с винетките, притесненията за успешен старт на тол системата са основателни. Ако се спазят заложените срокове за тестови период, то най-късно до юни месец тарифите и конкретните пътища, които ще бъдат облагани с такси трябва да бъдат представени за обществено обсъждане, каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай