Четвъртък,

Лавина от лекарски оставки

От: Failed to load user -
A
A
A

Стара Загора. Всички лекари от кръвния център в Стара Загора хвърлиха оставки. Заявления за напускане дадоха и половината медсестри и лаборанти. В официална декларация те информират премиера и здравните институции за крайното си решение.

Основните мотиви на хематолозите и средните специалисти са ниското заплащане на медицинския труд при все по-големия обем работа и недостига на квалифицирани кадри, съобщихаават от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Докторите искат увеличаване на заплатите с 20 на сто със задна дата от 1 юли т.г. и с още 10 на сто от началото на идната година. Те настояват и за увеличаване персонала в съответствие с изискванията, заложени в медицинския стандарт по трансфузионна хематология, и ползване на 40 на сто от платените медицински услуги за материално стимулиране. Исканията им са съгласувани с колегите им от цялата трансфузионна мрежа.

Ако не се постигне споразумение с писмени гаранции за удовлетворяване на исканията, от 16 ноември районният център по трансфузионна хематология ще спре работа. Той осигурява кръв и кръвни продукти за лечебните заведения в цяла Югоизточна България - Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички