Двама софиянци са загиналите в лавината (ОБНОВЕНА)

Още двама оцеляха по чудо, карали извън ски зоната

Двама софиянци са загиналите в лавината (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Двама софиянци на 30 години са загиналите сноубордисти, които бяха пометени от голямата лавина, паднала в района на  "Бъндеришки улеи" над Банско, твърди Трафикнюз. Жертвите са се спускали извън пистите по западния склон под връх Тодорка заедно с още двама свои приятели, които обаче са оцелели по чудо и са успели сами да се измъкнат изпод снега. Именно те са подали и сигнала до Планинската спасителна служба в 11.28 часа.

 Огромната снежна маса е влачила двамата загинали сноубордисти 800 метра и се е спряла на около 50 метра от хижа "Бъндерица". 

В акцията на планинските спасители, продължила около 3 часа, са участвали и двете кучета Норд и Закс, разказаха спасителите.

Според тях загиналите са имали нужната екипировка за сноуборд , дори са били оборудвани с еърбеци, които са се отворили, но това не ги е спасило. Първият е бил с включен пипс (лавинен предавател, който издава звуци), което е спомогнало да бъде намерен по-бързо. Вторият е открит със сонда, пише dir.bg.

Двамата загинали от лавина в Пирин планина са млади сноубордисти, които са от онези хора, неспазващи правилата за безопасност в планините, неспазващи указанията и търсещи само емоцията и адреналина. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров. „Излизат извън урегулираните писти за каране, влизат вътре, повличат лавината и тя ги затрупва“, коментира Христо Григоров. Той добави, че към момента опасността от лавини в планините е повишена. „В събота и неделя много хора ще ходят в планините, затова ги призовавам да внимават, да не карат извън определените писти, да спазват правилата, за да не даваме повече човешки животи. Стига ни това, което става по пътищата“, подчерта Григоров.

В същото време Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК отново предупреди, че рискът от лавинни инциденти е висок.
Въпреки многократните предупреждения на ПСС, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, ПСС при БЧК призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях, съобщи "Фокус".
Планинската спасителна служба при БЧК ще оказва помощ при подаден сигнал на тел 112, респективно - в Централния денонощен пост на ПСС при БЧК на тел. 1470 и 9632000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай