Лавина - имаш 15 минути бонус

Това твърди председателят на Асоциацията по фрирайд Момчил Панайотов

Лавина - имаш 15 минути бонус | StandartNews.com

"Инцидентът не искам да го коментирам, защото не съм бил очевидец. Това, което със сигурност знам е, че има навлизане в склон, който в една точка от него има проблемен слой сняг, навят от вятъра. Когато човекът е стъпил върху този сняг, се е случила лавината. Оттам нататък тя е влязла в един тесен и стръмен улей, където го е ударила в скали и дървета."

Така коментира пред Монитор председателят на Асоциацията по фрирайд Момчил Панайотов за фаталния инцидент с неговия колега над Банско.

"Като за 18-годишен е много опитен. Във всеки един спорт 18-годишния човек тъкмо влиза в мъжката възраст. Пределно ясно е, разбира се, че не е толкова опитен, колкото 30-годишния. Затова ние винаги казваме, че младите хора трябва винаги да карат с по-опитни от тях, с по-възрастни. От друга страна знаете, че тинейджърската възраст не е възрастта, която обича да слуша възрастните хора."

Средно на годишна база има един загинал човек от лавина. Имаме може би пет до десет инцидента с повлечени хора от лавина, но не затрупани напълно.

Тези неща се мерят по статистика. Статистиката показва, че туризмът е по-опасен от фрирайд ските. За година в България имаме повече загинали хора при туризъм.

Този риск не трябва да се преекспонира. Не става дума за спорт като „Формула 1“ или рали, където рискът е много висок. Тук става въпрос за рисковани моменти, за рисковани ситуации, които трябва хората да се научат да разпознават и да избягват.

Шансът за оцеляване при лавина не е малък, ако пометеният има до него добри приятели. Смъртността при лавините е заради две неща. Първото е травматизмът – т.е. ударен в дърво или в скала. Тогава трудно се спасява човек. Такива в Европа около 15 процента от случаите. Втората причина е задушаването.

Когато лавината спре, ако човекът е оцелял, той е заровен в снега. В началото има някакъв въздух, който стига за 15-20 минути. Ако човекът бъде откопан до тогава 70-80 % от хората имат шанс да бъдат извадени живи.

Затова ние учим, че винаги в планина се ходи с добри приятели, които знаят много добре как да действат, екипирани са добре, обучени са и ако се случи инцидент с човек, те могат бързо да го намерят и да му окажат правилната долекарска помощ.

Така че тук говорим за „златните 15 минути“. Което значи че задължително трябва да се работи на място правилно от хората, които са свидетели на инцидента", коментира Момчил Панайтов..

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай