КЗК погна bTV за милионите от тотото

В договора има член, който поставя държавното предприятие в зависимост от телевизията за години напред

КЗК погна bTV за милионите от тотото | StandartNews.com
  • В договора има член, който поставя държавното предприятие в зависимост от телевизията за години напред

Комисията за защита на конкуренцията подхвана бТВ за скандалния договор с тотото, който поставя държавното предприятие в зависимост от телевизията за години напред.

ВИЖ ОЩЕ: Как bTV глътна 8 милиона от държавно предприятие

КЗК образува производство срещу срещу телевизията, популярна вече като Божков ТВ (bTV) ТВ заради мащабната трибуна, която дава на олигарха беглец от правосъдието Васил Божков. Подробностите около договора на стойност над 8 милиона лева, който облагодетелства бТВ, разкри в свое разследване на БЛИЦ.

Документи показаха как огромна сума се е вляла в телевизията за сметка на българския спорт. Фирми на Божков пък са се облагодетелствали от това. Проверка разкри, че за подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените поръчки даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на ЗОП. Освен това контрактът задължава тотализатора да не рекламира в основния конкурент на бТВ - Нова телевизия, и да приеме своя основен конкурент - лотарията на Васил Божков, с повече рекламно време от това за тотото.

От предмета на въпросния договор става ясно и други притеснителни обстоятелства, а именно, че не спортният тотализатор диктува условията на договора, а "BTV медия груп". Доказателство за това е, че член 1. (11). поставя държавното предприятие в зависимост от телевизията за години напред. Това е скрепено с изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент "Нова броудкастинг груп" за цели 6 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай