Къщите за гости заети за празниците

Две трети от местата за настаняване са заети за Коледа и Нова година

Къщите за гости заети за празниците | StandartNews.com

Две трети от местата за настаняване са заети за Коледа и Нова година, сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ). Въпреки новите разпоредби и студентите ще празнуват, но този път в къщи за гости. Те обаче ще бъдат следени за броя на гостите и спазването на противоепидемични мерки.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова сезира Комисията за защита на потребителите (КЗП), МВР и регионалните здравни инспекции за спешни проверки. Те ще се извършват в периода около студентския празник (7 - 8 декември).

Сакнкции за хотелите и къщите за гости ще има и в случай че на инспекторите от комисията не бъде предоставено удостоверение за категоризация, туристическият обект се затваря, докато не бъде категоризиран, и се налага санкция 1000 до 10 000 лв. При липсва на информация пък глобата е между 500 и 1000 лв.

Според последната разпоредба на здравния министър проф. Костадин Ангелов се преустановяват посещенията в заведенията за хранене и развлечения, а също и частните партита за повече от 15 души.

По думите на председателя на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Малин Бистрин потребителите не биха предпочели туристическа услуга, без да се хранят в ресторанта на хотела. „Така хотелите се обричат да загинат в този период", коментира той, като допълни, че от сектора са готови да работят на 30 или 50% от капацитета на ресторантите само за своите гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай