Кърваво писмо до медия. Ще замълчим ли?

Зловещо послание до медия изпрати хазартният бос с 18 обвинения Васил Божков

Кърваво писмо до медия. Ще замълчим ли? | StandartNews.com

Зловещо послание до медия изпрати хазартният бос с 18 обвинения Васил Божков.  Беглецът от правосъдието, който е разследван и за няколко убийства, посегна най-брутално на свободата на словото и направи опит да затвори устата на журналистите от екипа на „Монитор“ като хакна сайта им вчера. Тогава е втората атака към изданието за месец, но този път бе още по-брутална и зловеща, защото съдържа и заплахи за убийство.

Отправените кървави послания не оставят съмнение кой е техният автор - те вървяха под мотото #БъдетеСмели – хаштага, използван от Божков за постове, с които от месец залива с призиви за метеж срещу държавата.

Именно агенция „Монитор” бе най-смела в разкритията си как със стотиците милиони, с които е ужилил държавата, финансира опитите за срутване на държавността с цел да се отърве от правосъдието.

Съдържанието на статиите в агенцията бе подменено със снимка на една от знаковите фигури на прехода – Емил Кюлев, брутално разстрелян на кръстовище на бул. България  в центъра на София преди 15 години. Едва ли е съвпадение, че при атаката, стартирала в 20,23 в четвъртък вечерта, статията която бе заменена от зловещата снимка е: „Президентът Румен Радев освети връзката си с Прокопиев, призна, че е готов със служебен кабинет“. В материала медията за пореден път разкрива задкулисните обвързаности между одобрения лично от бившия руски генерал Леонид Решетников държавен глава Румен Радев, кръга „Капитал“ на подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев, на чието събитие отиде на крака президентът, и протестите, опитващи се да блокират страната, за които взеха своя връх в сряда за ЧРД на Васил Божков.

На самото събитие Радев отново призова за събаряне на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, като призна, че дори вече е готов със служебен кабинет, който да назначи при евентуално срутване на законно избраните институции у нас. „Монитор” разясни как целта на цялото мероприятие, организирано от задкулисието в страната, е била да бъдат манипулирани предстоящите следващата година избори за парламент и президент на държавата.
Сплашването на медията бе направено с 5 материала с мафиотски послания от типа „времето настъпи“ и „милиционерските ти приятелчета“. Всеки от тях беше илюстриран със снимката Емил Кюлев, чието убийство така и не беше разкрито. За сметка на това малко след кървавия атентат се появиха информации, че именно Божков е заплашвал вдовицата на Кюлев – Весела, за да заграби банката на мъртвия й съпруг „Росексим“, както и застрахователното му дружество.

През годините много пъти сме били подлагани на хакерски атаки заради разкритията, които правим, на афери и далавери от страна на т.нар. бизнесмени, каза за „Стандарт” главният редактор на „Монитор” Люба Будакова. Но тази атака се отличава с изключително зловещия си характер, защото съдържа кървави послания, отправени по един типично мафиотски начин, допълни Будакова. И определи атаката като атентат срещу свободата на словото в България. Това обаче няма да ни откаже, все по-решени сме да продължим да разкриваме аферите на тези хора, каза тя.

Почеркът на този престъпен атентат подозрително съвпада  с разбиването на колата на заместник главния редактор на „Монитор” Наталия Радославова в края на май, каза още Любомира Будакова. Тогава апаши разбиха колата на „Телеграф медия” и показно не открадната нито една от личните вещи на Радославова, а ги струпаха на задната седалка. Крадците бяха заловени, но пуснати от съда. След гневна реакция за гилдията те бяха отново прибрани.

Безпрецедентната хакерската атака и заплахите с убийство, отправени през материалите на медията повдигат няколко въпроса. Първият е – има
ли Божков пръст в убийството на Кюлев? По време на гледането на мерките за неотклонение на арестуваната група за мокри поръчки на избягалия в Дубай бизнесмен стана ясно, че той е разследван и за опита за убийство на издателя на „Телеграф медиа“, в чието издание са вестник и агенция „Монитор“ – Делян Пеевски, срещу бизнесмена Манол Велев, който вече над десетилетие е в будна кома, Алексей Петров и дама, която в момента живее в Швейцария.

Вторият въпрос е как европейска медия се заплашва с кърваво писмо заради разкрития за обвиняеми бизнесмени? Ако това се беше случило със
сайтовете на кръга „Капитал“, днес всичките медийни бурмички около Прокопиев щяха да крещят за поредно посегателство срещу свободата на словото. Днес, когато това се случва с медия, която разкрива, че и каолиновия им бос е в задкулисието, те оглушително мълчат.

Коя ще е следващата медия, какви ще са новите заплахи и ще позволи ли гилдията да се отправят подобни заплахи?

Отговорът ще даде яснота дали в България има свободни медии или те са жертва на паралелната държава.
„За безскрупулния атентат срещу свободата на словото вече е сезирана ГДБОП, ще сезираме и всички европейски институции за бруталните опити на обвиняемия хазартен бос Васил Божков да ни запуши устата, съобщи още екипът на „Монитор”. Категорични сме, че случилото се няма да ни спре да продължаваме с разкритията за престъпленията и аферите не само на Васил Божков, но и на цялото задкулисие, което вече десетилетия граби страната, добавиха колегите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай