Кърлежи нападнаха парковете на София

Екипи вече са извършили двукратни обработки срещу нашествениците

Кърлежи нападнаха парковете на София | StandartNews.com

Армии от кърлежи са плъзнали в тревните площи в парковете и градинките в София, предупреждават от Столична община. Екипи вече са извършили двукратни обработки срещу нашествениците, но дъждовете през последните дни забавят унищожението им.

За пълната ефективност в действието на препаратите е нужно сухо време поне 24 часа след пръскане, но в момента това е невъзможно и наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми.

По информация от снощи от главата на едно дете вчера са били извадени над 50 кърлежа след разходка в Южния парк с родителите му. При това в първа и втора част на Южния парк са били извършени вече две обработки срещу кърлежи.

Обработките в София се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие, съобщиха от Столична община. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването.

Екипи са третирали също Борисова градина, Градската градина, градина Докторски паметник, Северен парк и др.

Обработени са срещу кърлежи и зелените площи в районите Красно село, Възраждане, Оборище, Изгрев, Лозенец, Триадица, Илинден, Искър, Овча Купел, Люлин, Банкя, Панчарево, Кремиковци, Витоша, Връбница, Слатина и Подуяне.

Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

При получени сигнали от граждани на общински терени към районните администрации, местата се подават на фирмата изпълнител за допълнителни третирания.

Обработките на зелените площи в междублоковите пространства, се извършват по възлагане на районните кметове.

Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната РЗИ. Препаратите, които се използват, са разрешените съгласно нормативните изисквания.

График за изпълнение на обработките се публикува на интернет - страницата на Столична община и на видно място в районната администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай