Криза! Ще останат ли столичани без градски транспорт

София иска спешно 178 млн. лева от държавата

Криза! Ще останат ли столичани без градски транспорт | StandartNews.com

Държавата трябва да осигури 178 млн. лева компенсации за градския транспорт на София за 2022 г. В противен случай ще бъдат разредени курсовете на преминаване на превозните средства.

Това предупредиха вчера столични общински съветници. „Крайният вариант е да се стигне до разреждане на линии, което ще доведе до влошаване на услугата за гражданите, ще препълни някои превозни средства на градския транспорт, което пък не е желателно, защото увеличава риска от заразяване. Това не бива да се допуска", коментира председателят на транспортната комисия към общинския съвет Карлос Контрера.

Неговият заместник Зафир Зарков посочи, че градският транспорт е подложен на сериозен натиск от две страни – от една пътниците са намалели заради пандемията, а от друга цената на електроенергията и горивата скача драстично.

Той даде пример с метрото, чийто разходи за електроенергия през 2020 г. са били 12,4 млн. лева, а през тази година се очаква тази сума да е 32,1 млн. лв. - два и половина пъти повече. При трамваите и тролеите разликата в разходите за ток ще е 20,3 млн. лева., а при автотранспорта поскъпването на газа  отваря дупка от 32 млн. лв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай