Кремиковският манастир става духовен център

Църквата „Св. Архангел Михаил“ в гр. Рила и синагогата във Видин стават туристически дестинации

Кремиковският манастир става духовен център | StandartNews.com

Около 10 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Кремиковския манастир за превръщането му в  духовен център на Софийска област. Мащабното задание, което включва строително-ремонтни и консервационни дейности на един от най-старите храмове по нашите земи, стартира днес и е със срок на изпълнение от 24 месеца. Финансирането на проекта включва 8 млн. лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж  2014-2020“ и 2 млн. лв. нисколихвено кредитиране, което се отпуска от Фонда за устойчиво градско развитие, опериращ в София.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководите на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова по време на представянето на проекта. На събитието присъстваха и игуменът на Кремиковския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“- свещеноиконом Серафим, представители на фирмата– изпълнител на  дейностите, проектанти, архитекти, експерти от Фонда и др.

„Започваме мащабна и знакова инвестиция, която ще ни върне към духовността, към ценностите ни, към морала и добродетелите ни“, коментира зам.-министър  Николова. Тя отчете, че за първи път по европейската програма за регионално развитие се дава възможност да бъдат финансирани религиозни храмове с национално значение.  „В настоящия програмен период заедно с Фонда на фондовете успяхме да структурираме мярката, подкрепяща туристическия сектор да финансира обектите с религиозна насоченост. Така не само ще консервираме и ремонтираме част от храмовете, но и ще им даваме възможност за допълнително развитие и привличане на посетители“, изтъкна Николова. 

Основните дейности, които ще бъдат извършени в Кремиковския манастир включват реставрация, консервация, ремонт на покрива и дренаж на средновековната църква „Свети Георги” в двора на Кремиковския манастир. В нея се пазят едни от най-старите стенописи в Европа. За посетители ще бъдат представени и археологическите разкопки в района, които включват шест културни пласта.  Мястото ще стане привлекателно за все повече посетители с изграждането на Северно манастирско крило, в което ще има информационен център „Софийска Света гора”, музейна експозиция с интерактивно оборудване, с което ще се представи огромното значение на всички 40 средновековни  манастири около София,  магерница за 100 души, параклис и камбанария.  Ще бъдат изградени и специални манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в района плодове. Ще има организирани ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската вяра в безплатни летни лагери.  Само за миналата година през лагерите са преминали 550 деца на различна възраст.  Планирани са и нови монашески килии със собствени санитарен възел, стаи за нощувка.

Освен Кремиковския манастир по програмата се извършва ремонт и на други два знакови обекта - Видинската синагога и църквата "Свети Архангел Михаил" в гр. Рила, като общата инвестиция е 22 млн. лв.

Деница Николова допълни, че целта на този тип проекти е да се реализират дейности, които носят приходи за храмовете. С тях те изплащат отпуснатите нисколихвени кредити, а и се осигурява свеж финансов ресурс, който да се  реинвестират в други подобни инициативи. 

Зам.-министър Николова напомни, че в настоящия програмен период по ОПРР са осигурени 370 млн. лв. за изпълнение на проекти с нисколихвени кредити, основно в сферата на туризма, културата и спорта. Очаква се заедно с привлечените капитали от фондовете за градско развитие инвестициите да достигнат 1 млрд. лв.  Към момента 20% от ресурса вече е вложен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай