Край на безплатния паркинг за депутати

Предложението е на патриотите в София

Край на безплатния паркинг за депутати | StandartNews.com

Край на безплатния паркинг за депутати. Групата „Патриоти за София“ предлага да бъдат махнати безплатните места за коли на народни представители и чиновници на площад „Ал. Невски“

Групата на Патриотите в Столичния общински съвет подготвя и ще внесе предложения да бъдат орязани безплатните места за паркиране на чиновниците. Подготвят се изменения в Наредбата за организация на движението, които ще орежат безплатните места, ползвани от министерства, държавни агенции и други институции.

Според Карлос Контрера – председател на комисията по „Транспорт и пътна безопасност“ в Общинския съвет е крайно наложително да се отворят места за паркиране за живущите. След създаването на пешеходни зони (например ул. „Съборна“, а преди това бул. „Витоша“) местата особено в „Синя зона“ са силно редуцирани. Със започване на ремонтите в централна градска част (ул. „Цар Шишман“, площад „Македония“ и други) допълнително броят на местата за паркиране намалява. Това причинява огромни неудобства на живущите.

Ето защо според представителя на ВМРО безплатният служебен абонамент трябва да бъде силно редуциран. В момента безплатно из центъра паркират над 330 коли на чиновници от всякакви ведомства. Допълнително трябва да се редуцират паркоместата на парламента – в момента те са над 180 паркоместа на преференциална тарифа. Предложението е паркингът на парламента на площад „Александър Невски“ да се премахне изцяло, а на паркинга зад сградата на „Партийния дом“ да се обособят не повече от 50 места за Народното събрание. Предвижда се и премахване на безплатния паркинг пред Българска народна банка.

Карлос Контрера, Борислав Иванов и Михаил Петров - общински съветници от групата „Патриоти за София“, подготвят доклад, според който право на до 2 броя безплатни паркоместа ще имат само министерствата, съдилищата, прокуратурата и дипломатическите представителства. За Народното събрание ще бъдат определени 50 паркоместа. Също така ще бъде регламентирано и понятието „Зона за сигурност“, като там изрично ще се забрани престоя и паркирането. В момента с това се злоупотребява и т.нар. „зони за сигурност“ се ползват от висши държавни чиновници за безплатно паркиране в центъра на столицата.

Карлос Контрера посочва, че ще се иска и преразглеждане на статута на паркинга зад Министерство на труда и социалната политика (големият паркинг между сградата на МС и Централна баня). В момента той се полза за паркиране на служебни и лични автомобили от ведомството. Идеята е да бъде отворен за свободно паркиране и да се осигурят и места за живущите в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай