Какво за списъка "Бобокови" потвърди Краси Стойчев

Младен Мутафчийски искал да прави холдинг за защита на българските интереси в ЕС

Какво за списъка "Бобокови" потвърди Краси Стойчев | StandartNews.com
  • Младен Мутафчийски искал да прави холдинг за защита на българските интереси в ЕС

Свое обяснение за списъка „Бобокови” с емблематични имена на хора от прехода, срещу които има суми от 20 до 650 милиона в левове  и долари, даде един от бизнесмените в него – Красимир Стойчев.

ВИЖ ОЩЕ: Списъкът “Бобокови“ - три версии

„Имам теория за списъка. В далечната 2004 г. при мен дойде Младен Мутафчийски, мой приятел, и разви тезата, че ще се влиза в ЕС и трябва някои по-мощни структури да пазят част от българските интереси в България. Тоест не да се прави обединение като Г-13 или „Възраждане“, а да се направи нещо като холдингова структура с реални пари“, разказа Стойчев. Казах на Мутафчийски, че идеята е налудничава, от какво ще се пазим, ЕС е възможности, не заплаха, допълни бизнесменът. Казах му да не ме занимава с глупости, заяви Стойчев пред бТВ. Думите му обаче на практика потвърдиха една от версиите за списъка, намерен от прокуратурата в дома на Атанас Бобоков, която „Стандарт” съобщи още вчера. Според нея описаните пари са били лептата на всеки от бизнесмените за Фонд за спасение на България. Фондът е трябвало да бъде създаден през 2005 г. с цел да събере около 2 млрд. лв. В списъка на братя Бобокови е отбелязано кой бизнесмен с какви средства ще се включи, а плюсчетата са за тези, с които вече е разговаряно. По този начин те са искали да противодействат на чуждите инвеститори, навлизащи мощно в страната и заплашващи българския бизнес.

ВИЖ ОЩЕ: "Химко" разпределен на салфетка

Чудно е как бизнесмени с толкова успешен бизнес като братя Бобокови са тръгнали да се занимават с незаконна дейност. Те имат в предприятията си европейски инвеститори, които са ги проучили и не биха вложили пари, ако има нещо нередно в тези компании, отбеляза Стойчев като даде за пример „Монбат” на Бобокови, където участва и мощен европейски инвестиционен фонд.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай