Костинброд получи 461 000 лв. от държавата /ОБЗОР/

Още 200 млн. лв. безвъзмездна помощ за бизнеса, тръгват две програми по 78 млн. лв., съобщи министър Лъчезар Борисов на дискусия на СТАНДАРТ

Костинброд получи 461 000 лв. от държавата /ОБЗОР/ | StandartNews.com
  • Още 200 млн. лв. безвъзмездна помощ за бизнеса, тръгват две програми по 78 млн. лв., съобщи министър Лъчезар Борисов на дискусия на СТАНДАРТ
  • Правят ново кръстовище при завода на „Кока-Кола” в Костинброд
  • Нов голям немски инвеститор проявява интерес към града на император Константин
  • 358 000 лв. грантове за бизнеса в региона

461 061 лв. получи днес община Костинброд от министерство на икономиката за доизграждане на новото кръгово кръстовище в града. Средствата са по закона за насърчаване на инвестициите. И се отпускат в съответствие с договора между правителството на Република България и „Кока-кола Хеленик Ботълинг къмпани България“ АД за разширение на производствения център на Кока-кола в Костинброд. Размерът на планираната инвестиция, която ще открие нови работни места, е 34 284 000 лв.

Протоколът за предоставянето на средствата тържествено бе подписан от министъра на икономиката Лъчезар Борисов и кмета на града Трайко Младенов по време на дискусията „Заедно срещу кризата”, организирана от „Стандарт” в града на император Константин. Медията ни събра на една маса министър Борисов с най-големите инвеститори в България, които имат прозводствени бази в региона.  С новото кръстовище и пътя до него тировете вече няма да спират в района, а ще имат трасе до специален паркинг – проблем, за решаването на който хората в Костинброд настояват отдавна .

Две програми по 78 млн. лв. за бизнеса

Безвъзмездна финансова помощ за 358 000 лв. са получили фирмите в Костинброд. Грантовете са по линия на държавната подкрепа за компаниите в коронакризата. Сключени са 57 административни договора, съобщи министър Лъчезар Борисов по време на дискусията на „Стандарт” 1,3 млн. лв. са отпуснатите средства за пътна връзка с община Божурище.

Министър Борисов представи пред индустрията в региона новите мерки на държавата в подкрепа на бизнеса.

До месец и половина още 200 млн. ще бъдат инвестирани в икономиката, каза министър Борисов. В момента тръгва процедура, наречена „Големите малки”. Грантовете ще са за 78 млн. лв. и ще са за големи компании, с оборот над 500 000 лв., които попадат в сегмента на малките. Още една процедура, отново за 78 млн. лв., пък е предназначена за пренастройка на бизнесите за работа в условия на ковидкриза. Средствата не са само за осигуряване на предпазни средства, а най-вече за подпомагане на технологичното преустройство на производствата, така че хората да са защитени от заразата.

Видях един град, който е в лентата за изпреварване не само като администрация на общината, но и като сила на бизнеса, похвали Лъчезар Борисов Костинброд. Това е град, който расте по всички свои показатели – по население, по инвестиции, привлича мултинационални компании, а също така и български, които представят държавата ни по света, коментира Лъчезар Борисов. Той съобщи очакванията си за българската икономика до края на годината.

5% спад на икономиката до края на годината

Прогнозите ни за спад под 7%, надявам се обаче да го сведем до под 5%, категоричен бе министърът на икономиката.

Целта на кампанията „Заедно срещу кризата”, която осъществяваме съвместно с Министерството на икономиката е да бъдат обсъдени проблемите на отделните сектори, да бъдат популяризирани мерките за държавната помощ в подкрепа на бизнеса и в пряк диалог да бъдат очертани секторните и регионални анализи за преодоляване на икономическите последствия от коронакризата, каза главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова при откриване на форума.

Нов голям немски инвеститор проявява интерес към Костинброд, съобщи кметът на града Тайко Младенов. Последните преговори се провели в понеделник вечерта.  Министерство на икономиката откликна веднага, фактът, че екипът му бе на разположение дори в този късен час – след 18 ч., показва, че те са винаги в готовност да помагат, благодаря им, каза Младенов. На разположение на бизнеса сме 24 часа 7 дни в седмицата, увери го зам.-министърът на икономиката Стамен Янев, който отговаря за инвестициите.  

Още 15 млн. лв. влага МАРС Армор в Костинброд

Нова инвестиция за 15 млн. лв. планира догодина в Костинброд една от най-големите фирми у нас - МАРС Армор,  съобщи собственикът й д-р инж. Пламен Ташков. Той допълни, че компанията ще кандидатства за инвеститор клас А. Тя е лидер в производството на бронежилетки. Буквално преди ден излезе световен анализ в областта на балистичната защита, в който бяха дадени прогнози за тенденциите на пазара и основните играчи. Сред тях и е МАРС Армор. Компанията вече е инвестирала 25 милиона в разширяването на завода, фирмата залага най-вече за износ.

Пламен Ташков и управителят на „Ролпласт” Светлин Николчев поставиха въпроса за индустриалната зона на Костинброд. Тази година „Ролпласт” чества 20-годишен юбилей. Компанията произвежда на ден колкото за цялата си първа година, вложи милиони в разширяването на завода си.

В момента индустриалната зона се поддържа само от инвеститорите в нея, дори няма статут на такава.

Нашата индустриална зона е частна. Бихме искали да няма разлики между държавните и частните зони, те са функционират на равни начала, каза инж. Ташков. Той повдигна и темата за високоскоростния път между индустриалната зона и Волуяк. Когато той стане факт, индустриалната зона ще се разрасне, възможно е зоната дори да стане по-голяма от града, каза още Ташков.

Новият закон за индустриалните зони е в Народното събрание. Според него индустриалната зона има обхват 300 дка, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той препоръча на компаниите от региона да си направят сдружение. По плана за възстановяване и развитие ще има и сегмент индустриалните зони, със средствата можете да изградите детски градини и пътища, каза още той.

След дискусията се състоя специална церемония „Героите на моя Костинброд”. В нея бяха отличени хората, които бяха на първа линия в Града на император Константин по време на извънредното положение, големите дарители в града, хора на културата и духа. Инициативата е продължение и надграждане на кампанията „Моят град – 10 причини да остана в него”, която „Стандарт” провежда от две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай