Космонавтът Георги Иванов стана Рицар на годината

Под аплодисментите на над 350 тамплиери първият българин в космоса получи наградата

Космонавтът Георги Иванов стана Рицар на годината | StandartNews.com

Първият българин в космоса Георги Иванов получи приза „Рицар на годината“ за 2019 г., връчен му от Ордена на рицарите-тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България на тържество в х-л Маринела снощи. Известни българи-членове на ордена се събраха за 12-о поредно издание на Коледния си благотворителен бал в София.

 „Годишната награда „Рицар на годината“ е най-високата специална награда, която Орденът на рицарите-тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България присъжда на граждански лица с принос към обществото, които са били пример в отстояването на християнските и рицарските ценности и тази година тя ще бъде връчена на първия български космонавт Георги Иванов“, заяви Великият приор на тамплиерите у нас Румен Ралчев, цитиран от „Труд“.

„Един достоен човек, един велик българин, който прослави името на нашата родина – България – това е Георги Иванов“, подчерта пред рицарите и дамите Румен Ралчев.

Под аплодисментите на над 350 тамплиерите първият ни български космонавт получи наградата.

„За мен е голяма чест. Много ви благодаря, че ме признават за Рицар на годината. Човек не може сам да постигне много. Затова благодаря на своите родители, на своите учители, на учените от БАН, на своето семейство за подкрепата“, каза развълнуван пред множеството Георги Иванов.

Наградата „Рицар на годината“ бе учредена през 2008 година и до сега носители на приза са били акад. Антон Дончев, отец Иван от Нови Хан, директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и др.

Наградата включва уникалната статуетка на рицаря-тамплиер от Пазарджик Спас Киричев, както и лента с Кръста на Великия приор, и значка.

Коледният благотворителен бал на тамплиерите от Велик приорат България тази година отново набра средства за поощряване на деца-таланти, които участват в престижния национален конкурс по литература „Рицарска постъпка“ и за международния конкурс по изобразително изкуство „Рицарят в мен“. И двете инициативи са на тамплиерите от България и вече се радват на изключителен интерес от чуждите Велики приорати.

“Не е тайна, че до преди 7-8 години Световният орден не работеше с подрастващото поколение. Ние бяхме първопроходците, които започнаха да работят с различни програми, свързани с децата. Създадохме младежка секция в Ордена и чрез нея млади хора се занимават с децата“, отбеляза по този повод пред „Труд“ Великият приор на тамплиерите у нас Румен Ралчев.

С повече от 65 благотворителни мероприятия приключват 2019-а година българските рицари и дами, отбеляза в поздравителната си реч Великият приор Румен Ралчев и пожела на гостите светли коледни празници и успешна 2020 година.

Сред основните приоритети на Ордена у нас е популяризиране и развитие на връзките между различните култури и религии и световните информационни мрежи, както и изграждането на мостове на братството между нации и култури, както подкрепянето на благотворителни каузи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай