Космическата Валя Балканска с юбилей. С кого е астрален близнак?

Здраве на всички, успехи на всички. Не броим годините, каза певицата

Космическата Валя Балканска с юбилей. С кого е астрален близнак? | StandartNews.com

Космическияг глас на България, родопската народна певица Валя Балканска, празнува 80-я си юбилей днес.  Уникалната й песен „Излел е Делю хайдутин“ е включена в Златната плоча на „Вояджър“ на американските космически апарати и обикаля Космоса. Нейни записи се пазят в Златния фонд на БНР.

В навечерието на празника си Валя Балканска сподели: „Здраве на всички, успехи на всички. Не броим годините. Живот да има. Аз съм от махала със седем къщи… Как всяка вечер, станеше ли есен до пукната пролет, всяка вечер през къща на седенка. Сега на пътя не се поздравяваме, та камо ли седенка да направим и да съхраняваме традиции и да възраждаме традиции“, предаде БНР.

Малцина знаят, че великата българска певица е астрален близнак с още едно световно величие – Елвис Пресли.

Кралят на рокендрола е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпълоу в щата Мисисипи в семейството на Върнън и Гладис Пресли. Майката е била бременна с близнаци, но другото момче, Джеси Гарън, умира шест часа след раждането.

Валя Балканска е родена в родопското село Арда на 8 януари 1942 г. Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ - Смолян. По повод на 60-годишнината си и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай