Колко ще взимат пенсионерите до юни. Говори министър Гьоков

Пенсии, равни на тези от декември 2021 г

Колко ще взимат пенсионерите до юни. Говори министър Гьоков | StandartNews.com

До юни месец българските пенсионери ще вземат пенсии, равни на тези от декември 2021 г. Това съобщи в парламента социалният министър Георги Гьоков в отговор на парламентарен въпрос, зададен от Деница Сачева от ГЕРБ.

Тя цитира обещанията на предишния парламент (46-то НС) и изказвания на финансовия министър от служебното правителство Асен Василев, които обещаха увеличение на пенсиите за тази година, както и статии в медиите, според които над 1 млн. пенсионери са взели по-ниски пенсии през януари 22 г. от декември 2021 г.

Гьоков даде пълен разчет защо това се е получило и обеща всички пенсионери да вземат пенсии като през декември 2021 г. - до юни, което ще стане чрез допълване на сумата на всеки пенсионер.

Ще бъде допълнен размерът на всяка пенсия, за да се изравни с декемврийската добавка, така че да няма ощетен пенсионер, обеща от трибуната Гьоков.

Той уточни, че се работи по механизъм - пенсията плюс добавката до юни да са равни на декемврийската. Има воля при отпадане на ковид добавката за нова социална помощ за допълване до пенсията за бедност да се изплаща от Агенцията по социално подпомагане, съобщи министърът.

Волята на правителството е да отстрани грешката с по-ниските януарски пенсии - още от 1 февруари, обеща Гьоков.

В отговор на въпрос дали пенсионерите разбират кое е добавка и кое пенсия и дали целта не е те да бъдат объркани - той добави също, че с НОИ се работи и по изработване на нова система, така че при получаване на пенсиите да се разбира дали е добавка или пенсия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай