Колко ще ни глобят, ако откажем преброяване

Попълването на електронната карта отнема 15 минути

Колко ще ни глобят, ако откажем преброяване | StandartNews.com

Започна националното преброяване на населението. Попълването на електронната карта на тричленно семейство отнема средно 15 минути, съобщи пред Нова телевизия зам.-председателят на Националния статистически институт (НСИ) Диана Янчева.

В случай че имаме възрастни близки  техен роднина може да попълни въпросите вместо тях. „Можете да преброите родителите си например с втора регистрация. Имейлът, от който се прави, трябва да е различен”, уточни Янчева.

Преброяването е задължително за всеки. От полунощ можем да попълним данните си онлайн. Там ни очакват 75 въпроса, свързани с жилището, което обитаваме, домакинството и хората в едно семейство и професиите им. Ако адресът ни по местоживеене е различен от постоянния, то трябва да се регистрираме от този, на който се намираме. Целта е да се установи реалният брой жители на дадена територия.

Преброяването ще продължи близо месец и ще се проведе в 2 етапа. Ако не успеем да попълним данните си онлайн, от 18 септември до 3 октомври ще бъдем посетени от служител у дома. Глобата при отказ да участваме в преброяването е 160лв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай