Колко са ощетените пенсионери

Всички те ще бъдат компенсирани от февруари с нова добавка

Колко са ощетените пенсионери | StandartNews.com

Над 1 милион пенсионери у нас са получили по-малки суми през януари спрямо декември. Това стана ясно от изслушване на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов пред социалната комисия в Народното събрание.

Причината е, че COVID добавката беше намалена от 120 лв. на 60 лв. Въпреки преизчислението на пенсиите, което ги увеличи, половината пенсионери се оказаха с по-ниски суми. Всички те ще бъдат компенсирани от февруари с нова добавка. До дни се очаква депутатите да гласуват механизма, по който това да се случи.

Средното увеличение на пенсиите от преизчислението е 12,9% или малко над 61 лв.. Проблемът е заради COVID добавката, която се намали. Самото преизчисление не успя да "навакса" това намаление на добавката при всички пенсионери. Така около 670 хил. пенсионери с пенсии за стаж и възраст получиха от НОИ по-малка сума януари спрямо декември. Същото се случи и с около 60 хиляди възрастни с непълен стаж . Друга голяма група са около 206 хил. души с инвалидна пенсия.

До дни депутатите ще гласуват механизма за компенсиране на тази хора.

На първо четене днес ресорните комисии приеха разпоредби на стария бюджет да действат до края на март. Тъй като нов бюджет все още няма.  А до второто четене – ще се впишат и поправките, които да уредят компенсациите.

Ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани с нова добавка от февруари. Тя ще покрие разликата до сумата, която са вземали декември. Компенсациите ще струват на месец 17 млн. лв.

В сряда в пленарна зала депутатите ще гласуват на първо четене стария бюджет да действа до края на март. След това имат 3 дни да внесат поправките и да гласуват окончателно.

Въпросът е какво ще се случи с парите на пенсионерите през юли, когато COVID добавката ще отпадне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай