Коледа с кауза

Да подарим нещо, което ще помогне на друг

Коледа с кауза | StandartNews.com

Повечето от тях са насочени към деца с увреждания или възрастни хора

Да подарим нещо, което ще помогне на друг

 

Поредната Коледа, когато търчим в търсене на подаръци за близки, без да знаем какво точно искат и дали няма да го изхвърлят още на втория ден. Или пък да го пуснат за продажба в OLX, както напоследък статистиката сочи, че се случва с много от подаръците.

От няколко години определени организации са се насочили към това как хем да подаряваме, хем да зарадваме някой друг, който го е направил от сърце. Да наричаме коледното пазаруване "кауза" е глупаво, но да зарадваме едновременно двама души - получаващия и произвеждащия, това е вече да се почувстваш като Дядо Коледа. Колко пъти ще ти се случи в живота? А ако самият ти изобретиш нещо, което наподобява работилницата на въпросния Дядо и мнозина те последват, това е истински късмет. Повечето от тези организации са се насочили към хора в неравностойно положение, които искат да работят, но държавата ги е запратила в девета глуха, затова и за тях Дядо Коледа няма.

След една подобна равносметка Красимира и Елисавета създават работилница и магазин ОЛЕ МАЛЕ, за да съберат на едно място труда на майки на деца с увреждания, които, поради полагането на всекидневни грижи за децата им, са възпрепятствани да посещават обичайното си работно място и кога по принуда, кога по любов, са открили своето второ призвание - да творят с ръцете си. Това дава на майките финансова и лична независимост и директно влияе върху качеството им на живот - на тях и техните деца. Изработват основно украшения. При покупката стойността на продукта отива директно при майката - вие заплащате както стойността му, така и доставката. Така човек може да помогне на тези жени да работят от вкъщи, като се грижат за малчуганите си, в същото време се сдобива с нещо красиво, изработено от най-грижовните ръце на света. И не на последно място - може самият той да се почувства като Дядо Коледа, правейки два подаръка едновременно.

Друг оригинален начин да направите коледен подарък и да помогнете на младежи в неравностойно положение е "Социалната чайна" - там младежи, които току-що са навършили 18, напуснали са социален дом и работят, тъй като едва ли другаде биха получили шанс за работа. Те продават кафе и чай, но в същото време и брандирани чаши и други съдове, като с парите от тях се подпомага навлизането на тези младежи в обществото. Този проект е създаден от Мая Донева и Стояна Стоева във Варна, но вече го има в други градове.

Детските рисунки са най-искреният и топъл подарък, който можеш да поднесеш за празниците. Ателие "Прегърни ме" в София отваря врати за изоставени деца и ги среща с изкуството. Заедно с художници, артисти, писатели и журналисти, децата четат, илюстрират приказки, играят театър, разговарят. Учат се да имат бъдеще. Ако закупи детска рисунка оттам като коледен подарък, човек може да подкрепи и шанса на тези деца да имат бъдеще.

Операция "Плюшено мече" също е една от насочените към деца, които са в неравностойно положение. Интересното там са кампаниите, с които може да се дарява за тези малчугани. Едната от кампаниите е "Дари рождения си ден", а другата "Дари сватбата си". По този начин младоженците или рождениците призовават, вместо техните гости и приятели да влагат пари в подаръци, да ги преведат директно на определени социални домове, или да подкрепят конкретно дете в развитието му.

Темата за добротата към болните деца изплува по Коледа, след което рязко намалява. Въпреки това има и целогодишни програми за подкрепа на подобни каузи, които не отмират тогава, когато решим да изхвърлим новогодишното дръвче. Част от родителите обаче са решили да се погрижат и за хлапета, които не са в неравностойно положение, но поради пандемията са се оказали в такова. Мариета Бонева от Бургас направи цяла група в социалните мрежи, наречена "Коледа за всички деца". Става дума за малчуганите, които учат дистанционно, защото родителите им не желаят да се тестват. Но точно по тази причина децата не могат и да участват в коледното тържество в училище. В списъка на тази група са посочени всички деца и родители, които са заявили участие, като идеята е родителите на едно дете да направят жест към друго, изпращайки му подарък. По този начин малчуганите, изолирани в домашно обучение, няма да се чувстват изключени от връстниците си. Учениците от централните столични училища пък по традиция подаряват на децата от социалните домове нещо изработено от тях, или пък дрешки и обувки. С ковида през миналата година този процес беше спрял, но тази година отново има школа, които събират пари и облекла за връстници. Някои дори организират базари с произведени от тях предмети и даряват получената сума в пансионите. 119-то СУ например е установило дългосрочна връзка с един от тези социални домове и децата ги подпомагат не само по Коледа, а и по всяко време.  

Ако искате да подарите нещо по-екстравагантно на приятелите си и ако те имат екологична нагласа, може да им подарите игра, чиято кауза е насочена към опазването на кафявите мечки. Каузата на WWF е точно за тях. Организацията създаде настолната игра WheelVille, която представя теми като устойчиво развитие, кръгова икономика и иновации по забавен и образователен начин, като в същото време включва и цялото семейство - в нея могат да участват до четирима души. Средствата, събрани от продажбата на настолната игра, отиват в организацията за опазването на кафявите мечки в България, които застрашително намаляват. Играта е подходяща за деца над 12 години, като, разбира се, мама и тате трябва да се включат в нея.

Доста други организации са се прицелили в грижата за възрастни хора - Центърът за езикова подготовка "Интелект" организира коледен обяд и новогодишна вечеря на хора от старчески дом в Пловдив. За съжаление няма организации, които да подпомагат пенсионери с минимални пенсии, които не живеят в подобни домове. Появиха се обаче и заведения от типа гурме, които обявяват, че ако поръчаш храна за вкъщи, можеш да платиш и куверт за "човек в нужда". Белким някой пенсионер си хапне чер хайвер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай